Matched: utgivelser/(.*)

Revisjonshistorikk

Gjør endringer

Nye Spor (2018)

Album av Eigil Berg
Utgitt 18. mai 2018

De som er med: Eigil Berg: komponist, sang, piano, wurlitzer, produsent. Ingvar Hovland: tekstforfatter, Opplesing(Langs Veien). Rune Arnesen: trommer, perkusjon. Jørun Bøgeberg: bass. Marita Vårdal Igelkjøn: sag(Åpning). Bård Ingebrigtsen: melodika og perkusjon (Åpning). Geir Sundstøl: Rørklokker, klokkespill, lapsteel, div. gitarer, dobro, munnspill, marxophone, bass, mandolin. Elisabeth Vannebo: tuba (Åpning). Frode Alnæs: gitar(Vis vaktene hjem). David Wallumrød: keyboards, orgel, wurlitzer. Martin Winstad: perkusjon. Terje Gewelt: kontrabass(Dagen er forbi, Så lite det skal til, Afrodite, Blåtimen, Julekort.. Les mer..

De som er med:
Eigil Berg: komponist, sang, piano, wurlitzer, produsent.
Ingvar Hovland: tekstforfatter, Opplesing(Langs Veien).
Rune Arnesen: trommer, perkusjon.
Jørun Bøgeberg: bass.
Marita Vårdal Igelkjøn: sag(Åpning).
Bård Ingebrigtsen: melodika og perkusjon (Åpning).
Geir Sundstøl: Rørklokker, klokkespill, lapsteel, div. gitarer, dobro, munnspill, marxophone, bass, mandolin.
Elisabeth Vannebo: tuba (Åpning).
Frode Alnæs: gitar(Vis vaktene hjem).
David Wallumrød: keyboards, orgel, wurlitzer.
Martin Winstad: perkusjon.
Terje Gewelt: kontrabass(Dagen er forbi, Så lite det skal til, Afrodite, Blåtimen, Julekort fra Biscaya, La natten bare falle, Kjæreste kjære).
Lasse Hafreager: piano(Veien hjem), orgel(Jeg har sett).
Arne Ertnæs: kontrabass(Veien hjem).


Alle sporene med musikk signert Eigil Berg. På tekstsiden er det meste skrevet av Ingvar Hovland, noe av Terje Nordby, noe av Eigil selv, og noen av innslagene er rene instrumentaler.

«Nye spor» er Bergs oppfølger til det kritikerroste soloalbumet «Låtskriver». Dobbelt-albumet er delt inn i to ganske adskilte kapitler, det første, «Veien hjem», består av 12 låter og er formet som et «streit» album. Geir Sundstøl, Jørun Bøgeberg og Rune Arnesen leverer et stødig grunnkomp med utsøkt kreativt krydder under Eigils piano og vokal. Frode Alnæs gjester på gitar i «Vis vaktene hjem», en tekst som ga Ingvar Hovland prisen for «Beste tekst» i 2016, og som nå omsider får sin førstegangsutgivelse på «Nye spor».

På «Låtskriver» var det Ernest Hemingway som fikk sine teksthyllester, denne gangen er det en hjemlig favoritt, Agnar Mykle, som har gitt tittel til en av sangene, «Lasso rundt fru Luna». Etter mye rock’n’roll med NJS og andre band er det ikke dét uttrykket som er prioritert på «Nye spor», men når gamle kolleger som Lasse Hafreager og Arne Ertnæs blir invitert til samspill, får vi også en smak av rullende boogie i låta «Veien hjem».

Det andre kapittelet på «Nye spor» har fått tittelen «Blåtimen (sakte sanger)». Terje Gewelts kontrabass fargelegger, og David Wallumrøds sakrale orgel bidrar til intime og nære stemninger. Her får også en av Terje Nordbys glemte tekstperler fra scenen sin førstegangs-utgivelse. Det ganske spesielle avslutningssporet gir oss et nytt innblikk i hvor låtskriveren Eigil Berg befant seg i de aller første kreative årene, behørig beskrevet i detaljerte liner-notes i den fyldige booklet’en som følger de-luxe-utgaven på CD og gatefold-coveret på LP. Mye av musikken i dette kapittel to er sparsomt instrumentert med bilder av nærhet i både tekst, musikk og framføring.

Den Spellemann-nominerte produsenten Bård Ingebrigtsen (Bjella, Nordstoga) er ansvarlig for lydbildet i miksen på «Nye spor».

I boka «Norske Klassikere» (Spartacus, 2012) er Eigil Berg godt representert gjennom fire ti-år; med debuten «Eilas» (Morgans, 1968), «Nettenes prinsesse» (Undertakers Circus, 1973), «Før lyset brenner ned» (New Jordal Swingers, 1985) og «Long Distance Man» (Bigbang, 1999). Utover på 2000-tallet har ytterligere Berg-originaler blitt framført og innspilt av artistnavn som Paal Flaata, Bigbang, Trond Granlund, Åse Kleveland, NJS og Svein Finjarn. Og nå får vi altså 20 «Nye spor», alle med ny musikk signert Eigil Berg.

I 2019 ble dette albumet også utgitt på dobbel vinyl.

Spor

1 Åpning 01:33
2 Lasso Rundt Fru Luna 02:59
3 Her Er Mitt Liv 03:15
4 Vis Vaktene Hjem (En Drøm) 03:42
5 Liv Og Død Og Kjærlighet 03:02
6 La Gitarene Fortelle 03:57
7 Dagen Er Forbi 01:36
8 Veien Hjem 02:09
9 Sigøyner 02:47
10 Så Lite Det Skal Til 01:53
11 Jeg Har Sett 03:10
12 Vi Tåler En Vinter 03:12
13 Afrodite 01:47
14 Blåtimen 01:38
15 Eva 02:07
16 Julekort Fra Biscaya 03:26
17 Kjæreste Kjære 01:45
18 Langs Veien 02:15
19 La Natten Bare Falle 01:45
20 Kloden Er Rund 05:18