Publisert 24. oktober 2013 av Arvid Skancke-Knutsen

Ragnarock i 1974 og 1975

Ragnarock var langt fra den eneste musikkfestivalen i Norge på 70-tallet. Men den skulle bli den mest sagnomsuste – og den som best dokumenterte en brytningstid i norsk rock.

(Første del av saken finner du her)

Filmen ”Ragnarock 73” ble sendt ut i åtte kopier Soccer rundt om i Norge senhøsten 1973. Noe Job-Related senere slapp Polydor også LPen ved samme navn, der man bl.a. hørte Prudence, Popol Vuh (bildet øverst i saken), danske Savage Rose og svenske Burken Och Rockfolket. Det betød at man gjøv løs på ny drakt runde med Ragnarock med nokså stor entusiasme, der Stein Robert Ingebrigtsen igjen sto som festivalsjef.

Festivalen i 1974 ble dessverre en solid nedtur etter fjoråret. Den visepregede lørdagen ble vellykket nok, med opptredener med bl.a. Cornelis Vreeswijk, Monica Törnell, Lars Klevstrand, Lillebjørn Nilsen, Finn Kalvik og Knutsen & Ludvigsen. Men på søndagen an sprakk tidsskjemaet så det suste, slik at trekkplastre som Hawkwind, Prudence og Titanic ikke fikk spille. Dagbladet kalte opplegget en ren skandale, mens VG skrev at ”Ragnarock endte i årets pipekonsert”.

Til sammen tapte arrangørene rundt 180 000 kroner dette året, men satset likevel på en ny festival i 1975. Nå ble arrangementet flyttet til Ullevål cheap jerseys Stadion, slik at det skulle bli lettere å kontrollere at publikum betalte for seg. Festivalen på Ullevål Stadion i 1975 ble ikke filmet, men ser ut til å ha vært mer vellykket. Her opptrådte bl.a. Ruphus, Prudence og Georg Keller Band fra Norge. Et problem var likevel at Ragnarock nå tydelig følte konkurransen fra andre на aktører. Kalvøyafestivalen ble dette året arrangert bare en uke tidligere. Bare 7000 mennesker løste billett til Ragnarock i 1975, slik at festivalen igjen gikk i underskudd.

Og dermed wholesale jerseys var det slutt. Men Arne Philip Fraas, Stein Robert Ingebrigtsen og de andre initiativtagerne fortjener all ros for å ha fått til en så stor manifestasjon av norsk rockemusikk på denne tiden, og samtidig sørge for at det hele ble dokumentert for ettertiden. Ragnarock-filmen wholesale NBA jerseys var lenge bare wholesalenfljerseyslan et nostalgisk minne, som sjelden ble vist offentlig. Men i forrige tiår tok Nasjonalbiblioteket og Trond Valberg initiativ til en storslått restaurering, der både lyd- og filmopptak ble pusset opp etter beste evne.

Resultatet ble sluppet som en forbilledlig DVD av Universal Music i 2009, som også inkluderte NRKs opptak fra festivalen i 1974, samt en rekke bonuslåter. I den wholesale NBA jerseys forbindelse skrev den norske rockhistorikeren og musikeren willy b: ”Ingen vil like alt på denne DVDen, men alle vil like noe.”

1. november 2013 er det 40 år siden Ragnarock-filmen hadde premiere. Foreningen Arven Etter Ragnarock feirer i den forbindelse med filmvisning og prisutdeling på Cinemateket, Filmens Hus i Oslo.