Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Zodiacs

Velg forbokstav på

1962 -

Rockeband fra Rjukan, dannet i 1962 og oppløst høsten 1966. Gjenforent for mimrekonserter flere ganger.

Opprinnelig et shadowsband, men i løpet av den korte karrieren på 60-tallet utviklet Zodiacs seg til å bli en ren beat-gruppe. Grunnstammen i bandets tidlige epoke var Ivar Hansson (sologitar), Reidar Grindalen (bass), Knut Larsen (rytmegitar) og Tore Hermann Nilsen (trommer). Andre medlemmer var Petter Anton Moe (bass), Øystein Ørnes (orgel), Olle Johnny Lande (vokal fra 1964), Tore Olsen (trommer) og Hilmar Lindskog (rytmegitar).

The Zodiacs ble kjent i 1963 da de stilte opp i en talentkonkurranse i Oslo. Førstepremien var en platekontrakt, men gruppen hadde allerede skrevet kontrakt med Jørg Fr. Ellertsen på selskapet Troll. Zodiacs platedebuterte i 1964 med singlen «Gjest Bårdsen», et oppfinnsomt arrangement av melodien fra filmen med Alfred Maurstad i hovedrollen som mestertyven. Flere singler fulgte, bl.a. den egenkomponerte «Rush On», som ble selve signaturlåten til Zodiacs og nådde 4. plass på Ti i skuddet i 1965.

Ved årsskiftet 1965–66 skiftet Zodiacs stil fra å være en shadowsgruppe til å bli en ren beatgruppe med vokalist. Olle Johnny Lande sang på gruppens tre singleutgivelser i 1966, men like før jul samme år la gruppen inn årene fordi to av medlemmene hadde stiftet familie. Den siste singlen ble utgitt i 1967 etter at Zodiacs var oppløst. Lande var senere bassist og vokalist i svenske Zoom (som varmet opp for Jimi Hendrix i Spania, 1968) og Eddy Zoltan. De åtte singlene som Zodiacs laget på 60-tallet, ble utgitt på samle-CD i 1995. Knut Larsen døde i april 1996.

Siden 1979 har Zodiacs hatt sporadiske gjenforeninger (med Lande på bass), og de ga ut en single i 1987. I anledning av 40-årsjubileet i 2002 dro bandet til Danmark for å spille inn sitt første album. Hansson, Nilsen og Lande hadde nå med seg Bjørn Tore Bystrøm (rytmegitar), mens Tommy Hansen var medhjelper på tangenter.

Blant innholdet var en nyinnspilling av «Rush On», favoritter som «Gringo» og «Time Is Tight», samt det sjarmerende tilbakeblikket «Det var tider». The Zodiacs spilte senest sammen i 2010 og 2012, med besetningen Hansson, Nilsen, Moe, Lande og Bystrøm. Øystein Ørnes døde i 2011.

Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.