Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Zetterstrøm og Kristoffersen

Velg forbokstav på

Duo bestående av visesangerne Erling Zetterstrøm (12.12.1904–15.07.1975) og Einar Kristoffersen (23.01.1900–20.04.1965), begge født i Kristiania. I over 30 år var duoen et begrep i norsk viseverden, som de glade trubadurene Zetterstrøm og Kristoffersen – populært kalt «Zetter og Kristoffer».

Det startet med opptredener på klubbkvelder i Ekeberg Sportsklubb, og i 1926 opptrådte de i en amatørkonkurranse i Cirkus Verdensteater, arrangert av trekkspilleren og impresarioen Hans Eriksen. Amatørkonkurransen vant de – med en parodi som parhestene «Storm og Monsen». Året etter fikk de engasjement på Kongshavn sommerteater. Det ble turneer rundt i Norge og i de øvrige skandinaviske land, bl.a. sammen med trekkspillerne Hans Erichsen og Harald Henschien. I Danmark turnerte de med det berømte trekkspillparet Gellin og Borgstrøm.

Hjemme hadde de opptredener på underholdningsetablissementene Dovrehallen og Kongshavn, der stemningen som regel sto i taket. De gjestet også Chat Noir med sin visekunst. Særlig på Kongshavn og i Dovrehallen var de på hjemmebane, og arbeiderklassen tok de to populære visesangerne til sitt hjerte. Da grammofonkarrieren startet i slutten av 20-årene, kom de humørfylte visene på rekke og rad. De visene som solgte mest, var ifølge Zetterstrøm «Smuglervalsen» og «Den norske fiskermann», begge i over 50 000 eksemplarer. Andre glansnumre var «Bærpeller-vise» og «Den gamle grønne prammen».

Duoen trakterte både trekkspill, fiolin, banjo og gitar, og som regel var det Einar Kristoffersen som laget tekstene, mens Zetterstrøm komponerte en del av melodiene i tillegg til å skrive enkelte av tekstene. Deres siste turné, «Trippen-turneen», var i 1958, da de turnerte sammen med flere andre kjente underholdere, bl.a. Rolf Kirkvaag og Åse Wentzel.

Zetter og Kristoffer vil av sin generasjon bli husket for uoppslitelig humør og treffende replikker. Om Zetterstrøm ble det sagt at han måtte være den mann i Norge som hadde flest historier på lager. Om Kristoffersen ble det sagt at han tok skjebnens tilskikkelser med stoisk ro, og alltid med et smil på lur. Med til historien om de to hører også at de en periode overtok Dovrehallen – ble direktører – og kalte etablissementet «Valencia». Dette var rett etter krigen, en tid da penger var mangelvare. Det gikk derfor ikke så bra.

Det ble 206 innspillinger for HMV, fra platedebuten «Zigeunerelskov» i 1929 til de siste innspillingene i 1958. Nærmere 30 av innspillingene ble også utgitt i USA på platemerket Victor. Noen populære viser er allerede nevnt – «Hurra meg rundt» og «Enerhaugen» er andre som huskes av mange. Boka Zetterstrøm & Kristoffersen. Visesangere, varieté- og revyartister kom i 2004 (Vidar Vanberg, Norsk grammofonplatehistorie 14). Einar Kristoffersen er for øvrig far til filmregissøren Arild Kristo.

Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.