Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Wunderkammer

Velg forbokstav på

Wunderkammer ledet av Pål Jackman debuterte med en trespors EP på Kippers Records i 1996. Jackman har også regissert filmen ''Detektor''
Wunderkammer ledet av Pål Jackman debuterte med en trespors EP på Kippers Records i 1996. Jackman har også regissert filmen ''Detektor''

Stavangerband dannet midt på 90-tallet av gitaristen, vokalisten og komponisten Pål Jackman fra Haugesund. Bandet hadde røtter i et band ved navn Ketil & The Kippers (etter hvert bare kalt Kippers), som foruten Jackman besto av tre musikere fra The Colors Turned Red.

Jackman ville imidlertid lage noe originalt, blande musikalske stilarter og benytte seg av «uvanlige» instrumenter, i hvert fall i rockesammenheng. Og med en sigøyner-fiolinst, en jazzbassist (som senere også spilte sag), en rocketrommis og en akkordeonist ble musikken svært vanskelig å sette i bås. Bandet har hatt et utall medlemmer, de har hatt konserter med opptil ti musikere på scenen, deriblant to trommeslagere.

Av musikerne kan nevnes Gjertrud Økland (Gjertruds Sigøynerorkester) på fiolin og bratsj, Per Zanussi (Wibutee) på sag, Johan Egdetveit på trekkspill, Øyvind Storesund på bass og Tanja Orning på cello. Atskillige trommeslagere har vært innom, bl.a. Børge Fjordheim, Paal Nilssen-Love og Endre Landsnes, i tillegg til at Pål Jackmans bror Morten, til daglig i Helldorado, har hatt gjesteopptredener.

Wunderkammer debuterte med en trespors EP på Kippers Records i 1996, Tres Cojones, og det litt spesielle med den er at det ene kuttet, «Kippers Black Strap», er med Kippers, noe som verken fremgår av omslag eller label. Wunderkammer spilte i Berlin i 2000, samme år som Jackman regisserte suksessfilmen Detektor. Til nå er det blitt to album, i tillegg til EPen B-sides (2003).

Etter å ha ligget nede i mange år, kom Wunderkammer sammen igjen som liveband rundt 2010, etter at Pål Jackman i flere år hadde konsentrert seg om trioen Jackman, hvor han ble akkompagnert av sin bror Morten (trommer, sag) og John Lilja (bass). De ga i 2005 ut EPen Jackman, og året etter et album de også kalte Jackman.

En utfordring for Wunderkammer har vært at de fleste musikerne er så opptatt med andre band. Børge Fjordheim var i en årrekke co-produsent og trommeslager for Morten Abel og dessuten med i Cloroform, mens Cloroform-kollega Øyvind Storesund måtte slutte i Wunderkammer da han ble tilbudt fast jobb i Kaizers Orchestra. Pål Jackman har opptrådt som soloartist på en europaturné for Kaizers Orchestra.

I 2009 lanserte han omsider sin andre spillefilm, den kritikerroste Jernanger. På rollelisten stod bl.a. Bjørn Sundquist, Hans Petter Hansen og Magne Høyland (eks Asfalt) – og Jackman fikk dem alle med i Jernanger-bandet, som i kjølvannet av filmen har holdt en del konserter – og opptrådt på Skavlan.

Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.