Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Vidar Lønn-Arnesen

Velg forbokstav på

Vidar Lønn-Arnesens første egne LP het ''Jo mere vi er sammen'' (1975) og inneholdt en rekke allsang-vennlige melodier som «Per Spelman», «Tyven tyven» og «Åkken bom»
Vidar Lønn-Arnesens første egne LP het ''Jo mere vi er sammen'' (1975) og inneholdt en rekke allsang-vennlige melodier som «Per Spelman», «Tyven tyven» og «Åkken bom»


En av Vidar Lønn-Arnesens største suksesser var TV-serien ''Da Capo'', som han startet i 1991 og ledet i 12 år. En av platene basert på serien heter ''A la Da Capo!'' (2000)
En av Vidar Lønn-Arnesens største suksesser var TV-serien ''Da Capo'', som han startet i 1991 og ledet i 12 år. En av platene basert på serien heter ''A la Da Capo!'' (2000)


22.06.1940 -


Vokalist, tekstforfatter og programleder, f. 22.06.1940 i Lardal, oppvokst i Horten. Han er ansvarlig for mange av de mest populære og toneangivende programmer innen populærmusikk i radio og TV.

Navnet Vidar Lønn-Arnesen har en spesiell klang blant publikum i alle generasjoner: For de yngste er han den syngende onkelen i Barne-TV, for ungdommen er han synonymt med Ti i skuddet, og for de godt voksne er han den smilende allsangverten i Da Capo. Vidar Lønn-Arnesen startet sin karriere på gutterommet, der han laget egne radioprogrammer på familiens båndopptaker. Han var aktiv i Barnetimen på Horten Kino og redaktør av flere skoleaviser.

Sammen med en kamerat startet 15 år gamle Vidar den lokale Flakong Radio i 1955. Redaksjonen holdt til på et loft midt i Horten med en radiosender fra annen verdenskrig, og sendte ulovlig i nesten to år. Stasjonen skulle gi NRK konkurranse, og ble meget populær i området rundt Oslofjorden. Til slutt ble stasjonen peilet inn av politiet og stanset.

Vidar startet sanggruppen Top Trio, og platedebuterte i 1958 med denne gruppen. «Eselsangen» ble populær på Ønskekonserten i radio. Under tiden som velferdsoffiser på Lahaugmoen begynte Lønn-Arnesen å arrangere konserter med datidens populære artister. Her dannet han også gruppen The Tainers, som senere skiftet navn til Tre Tainers og fikk platekontrakt. Gruppen ga ut en rekke singler som ble favoritter i radio, bl.a. «Tre døgn i bua» og «Der björkarna susa».

Lønn-Arnesens karriere i NRK startet i 1962 med TV-showet Sommerlørdag ved fjorden. Kort tid etter kom han opp med en TV-serie for ungdom, Pop-Korn, som ble sendt fra Centraltheatret i flere år. Sommeren 1964 laget han sitt første selvstendige radioprogram, og 1. januar 1965 ble han ansatt i barne- og ungdomsavdelingen i NRK radio.

23. april 1965 var en merkedag i norsk radiohistorie: Det var dagen da det første Ti i skuddet ble sendt. Programmet ble en kjempesuksess, og Lønn-Arnesen ledet det frem til desember 1970, og senere på P2 fra september 1981 til 1991. Høsten 1994 startet Lønn-Arnesen et allsangprogram med Philip Kruses orkester og mange gjester. Programserien, Familietreff i Store Studio, avstedkom også flere plateinnspillinger, bl.a. Jo mere vi er sammen. Lønn-Arnesen fikk også anledning til å lage plater for barn.

Fra denne tiden er hans tolkninger av Alf Prøysens barneviser de mest populære. I fjernsynet fortsatte han med barneserien Puslespill og ikke minst Landhandelen – den første TV-produksjonen som tok norsk country på alvor. Denne serien resulterte i platene Vill Vest og Countryfest 1–9. Lønn-Arnesen deltok på de fleste av dem, side om side med bl.a. Lillian Askeland og Ottar «Big Hand» Johansen.

Våren 1991 lanserte Lønn-Arnesen en av sine største suksesser i form av TV-serien Da Capo. Oppskriften her var gode gamle slagere i allsang med stort publikum, og en rekke kjente og kjære gjester. Også denne TV-serien avstedkom plateutgivelser. Etter ti år med Da Capo, gikk Lønn-Arnesen tilbake til radio. I serien Alle tiders blinkskudd fikk han nok en gang boltre seg med det som for mange lyttere er hans spesialfelt; den gode, gamle popmusikken fra 50-, 60- og 70-tallet. Den avfødte også en rekke CD-plater med diverse artister. Han ledet Norsktoppen fra 2005 til programmet ble nedlagt ved årsskiftet 2008/09.

Vidar Lønn-Arnesen har mottatt en rekke priser i årenes løp for sitt arbeid. Han ble tildelt Kongens fortjenstmedalje i juni 2010, da han noe motvillig pensjonerte seg fra NRK. Siden har viet seg for Seniorsaken og reist landet rundt med sine allsangforestillinger.
Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.