Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Victor Bernau

Velg forbokstav på

14.01.1890 - 13.05.1939


Victor Bernau var visesanger, teatersjef, skuespiller og instruktør, og var kjent for sanger som «Skal vi ikke være dus» og «Serru, serru»
Victor Bernau var visesanger, teatersjef, skuespiller og instruktør, og var kjent for sanger som «Skal vi ikke være dus» og «Serru, serru»


Revyartist, visesanger og teatersjef, 14.01.1890–13.05.1939, født i Kristiania. En av Norges mest markante skikkelser innen revyfaget, og skaperen av en revyform som holdt seg relativt uendret helt opp mot våre dager. Bernau debuterte på Fahlstrøms Theater i 1911, og var innom både Tivoliteatret og Centralteatret før han kom til Chat Noir. Her overtok han som leder etter Bokken Lasson i 1917, og endret Chat Noir fra en intimkabaret til et revyteater. Etter en rekke revysuksesser på 1920-tallet ble han regnet som en av våre fremste innen sin genre. I 1928 gikk han over til Det Nye Teater, men huskes i ettertid mest fra sine suksesser på Chat Noirs revyscene. I 1934 åpnet Scala som revyteater, med Rose og Bernau i direksjonen. Bernau hadde en helt spesiell evne til å få kontakt med publikum, og replikken satt ofte spontant og underfundig. Som f.eks. da han forteller pressen at neste revy (1924) kommer til å hete «Uten en tråd». «Ser man det!,» lyder det fra en pressemann. «Nei, det gjør man ikke,» kommer det spontant fra Bernau.

Bernau filmdebuterte i 1926 i Baldevins bryllup, og i den første norske lydfilmen innspilt i København 1929 udødeliggjorde han Sigurd Westbye og Arne Svendsens vise «Klonken» – som kutørjgutten fra Vaterland. Han har gjort mange plateinnspillinger både i den akustiske og den elektriske perioden, og platedebuterte for The Gramophone Company i 1914. I årene omkring 1930 ble det mange innspillinger av revyviser. Blant de mest kjente er «Skal vi ikke være dus», «Bare rundt omkring», «Nå går'n på gummisåler», «Det klarer jeg serru serru», alle klassikere i revyvisesammenheng. Innspillingene var for Brunswick og Polydor. I 1973 ble tolv av hans beste revyviser gjenutgitt på LP. I 1937 kom biografien Med vennlig hilsen Victor.
Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.