Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Veslemøy Solberg

Velg forbokstav på

Veslemøy Solberg overbeviste som tekstforfatter på platen ''X'' (1998), med sanger som «Djevelens advokat» og «En del av deg vil bare hjem»
Veslemøy Solberg overbeviste som tekstforfatter på platen ''X'' (1998), med sanger som «Djevelens advokat» og «En del av deg vil bare hjem»


27.07.1964 -


Vokalist, tekstforfatter og revyskuespiller, f. 27.07.1964 i Oslo, oppvokst i Bergen og (siden tiårsalderen) Bø i Telemark, bosatt i Drammen.

Veslemøy Solberg startet sin karriere i Bergen, før hun tidlig på 90-tallet bosatte seg i Bærum. Her startet hun sitt eget selskap, Nordicae, sammen med sin mann og faste samarbeidspartner Sven Ohrvik. Hennes allsidighet har resultert i plater som spenner fra middelaldermusikk via skillingsviser til rock.

Veslemøy Solberg kom til Bergen midt på 80-tallet for å bli siviløkonom. Under studietiden ved Handelshøyskolen begynte hun å opptre i revyer og musikaler. En rolle i Kiss Me, Kate førte til et engasjement i Ole Paus’ sommerrevy i Bergen i 1991, og dette førte igjen til jobb som sanger og skuespiller i Rune Larsens serie Casablanca på TV2 høsten 1992. Hun rakk også å jobbe en tid som kulturjournalist før hun gikk videre til studier i nordisk språk og litteratur ved Universitetet i Oslo.

Våren 1994 deltok Solberg i en TV-serie med Gustav Lorentzen på NRK, og hakk i hæl med dette hadde hun en rolle i forestillingen Satans kvinnfolk av og med Dollie de Luxe. 1994 var også året da Veslemøy Solberg ga ut sin første plate, Min unge sang. Dette var en samling dikt av Halldis Moren Vesaas, tonesatt av Sven Ohrvik.

Hennes neste plateprosjekt var det ambisiøse verket The Strength Of The Runes (1996), der nordiske middelalderballader ble fremført som moderne musikk med elementer fra jazz og rock. Et stjernelag av norske musikere deltok på en CD som var tydelig myntet på utlandet, da all informasjon i det medfølgende heftet var på engelsk. Sangene ble fremført på norsk, svensk, dansk, islandsk, færøyisk og engelsk.

To viktige samarbeid ble inngått i 1997: en gjesteopptreden i forestillingen To Rustne Herrer rir igjen – med en anløpen dame med Ole Paus og Jonas Fjeld, og rollen som musikalsk formidler og historieforteller i TV-serien Antikviteter & snurrepiperier på NRK1. Flere års arbeid i eget hjemmestudio i Drammen resulterte i Solbergs første CD med bare eget stoff, X, i 1998. Dette var en ren popplate, der tekstene var både vakre og brutale, morsomme og alvorlige, erotiske og kjærlige. Duetten med gitarist Jarle Bernhoft, «Sånt jenter liker», ble en favoritt på Norsktoppen.

Neste innspilling ble gjort på Bernstorff Slot utenfor København i oktober 1998. Menyen denne gang var en samling «forføreriske kjærestebilder» – dikt av Bjørnstjerne Bjørnson og hans elskerinne Magdalene Thoresen, til musikk av Ohrvik og Solberg. Albumet Kjærestebilder (1999) ble innspilt sammen med perkusjonisten Birgit Løkke, og lanseringen fant sted i Bjørnsons hjem, Aulestad.

Et samarbeid med Anne-Marie Giørtz og Kaia Huuse avstedkom trioen Jenter fra Jante og en CD med samme navn. Albumet ble laget i anledning av hundreåret for Aksel Sandemoses fødsel, og det inneholdt tonesettinger av til dels ukjente dikt av «Jantelovens far».

Etter mange oppfordringer, og rundt 100 programmer, ga Solberg ut en CD med noen av de beste sangene fra TV-serien Antikviteter & snurrepiperier i 2000. Samlingen inneholdt tolv viser og et hefte med utførlige opplysninger om hver av visene. Høsten 2003 kom singlen «Lionheart», en engelsk forsmak på albumet Løvehjerte, der alle sangene var på norsk. Grunnen til at singlen ble utgitt på engelsk, var at den også var med i en internordisk dokumentarfilm om den dansk-norske forfatteren Magdalene Thoresen.

Det hjartet ser (2004) leste hun dikt og sang sammen med broren Jon Solberg (Ni Liv). The Dada Project(2005) var inspirert av dadaistiske og surrealistiske dikt og ble utgitt under navnet Dada Group, som besto av Solberg, Ohrvik, Ruth Wilhelmine Meyer (vokal) og danske Birgit Løkke (perkusjon). Veslemøy Solberg og Felix Johansen ble nominert til Spellemannprisen for albumet Eventyret om Hanna (2006), som handler om kokebokforfatteren Hanna Winsnes.

Gullmåne (2008) er en samling viser influert av revy, folkelig sangtradisjon og pop. Barneplaten/lydboken Inn i eventyret (2010) handler om en pakistansk pike som er adoptert av en norsk familie. Veslemøy Solberg ble utnevnt til fylkeskunstner i Buskerud for 2011. Samme år sto hun bak dobbelt-CDen Drammens hjerte, som samlet 42 gamle og nye viser om Drammen i anledning byens 200-årsjubileum. Solberg var selv en av dens mange utøvere.

Hun har for øvrig skrevet manus og tekster til flere sceneproduksjoner, bl.a. «Aass for oss!» til Aass Bryggeris 175-årsjubileum i 2009, samt bestillingsverket «Kanskje kommer kongen» til åpningen av Drammens Teaters nye studioscene Fjerde Losjerad i 2008.
Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.