Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Vamp

Velg forbokstav på

Vamps andre plate ''Horisonter'' (1994) solgte til gull. Staveland og Toft sto for de fleste melodiene og Kolbein Falkeid for mesteparten av tekstene.
Vamps andre plate ''Horisonter'' (1994) solgte til gull. Staveland og Toft sto for de fleste melodiene og Kolbein Falkeid for mesteparten av tekstene.

På ''En annen sol'' (2000) hadde Vamp en imponerende samling gjestevokalister: Anne Grete Preus, Morten Abel, Odd Børretzen, Ole Paus, Frode Rønli, Rita Eriksen, Bjør Eidsvåg, Kirsten Bråten Berg, Jan Eggum og Herborg Kråkevik.
På ''En annen sol'' (2000) hadde Vamp en imponerende samling gjestevokalister: Anne Grete Preus, Morten Abel, Odd Børretzen, Ole Paus, Frode Rønli, Rita Eriksen, Bjørn Eidsvåg, Kirsten Bråten Berg, Jan Eggum og Herborg Kråkevik.

1991 -

Moderne folkemusikkgruppe fra Haugesund, startet i januar 1991.

Vamp er kanskje Norges fremste eksponenter for popularisering og videreføring av folkemusikk kombinert med viser og rock. Gruppen har skapt en helt særegen stil, basert på norske og keltiske toner samt latinamerikanske rytmer. Gjennom sitt samarbeid med forfatteren Kolbein Falkeid har Vamp satt en ny standard innen norsk populærmusikk. De har fått hele fem Spellemannpriser.

Vamp ble til ved at Øyvind Staveland banket på hos en av naboene sine, dikteren Kolbein Falkeid, en vårdag i 1991. Staveland spurte om Falkeid aller nådigst kunne låne bort noen av diktene sine til Stavelands melodier. Dette ble starten på et samarbeid som har avstedkommet noen av de viktigste platene som er laget i Norge.

Etter at Falkeid hadde sagt seg villig til å samarbeide, gjorde Staveland alvor av en idé han hadde fått sammen med gitaristen Torbjørn Økland på et hotellrom på Bryne: Å sette sammen et ensemble som skulle skape noe helnorsk basert på impulsene som lå og duppet langs kysten. Keltisk, latinamerikansk og norsk ble rørt sammen, og resultatet ble Vamp.

Debutkonserten fant sted i Haugesund en høstkveld i 1991. De fem på scenen var Øyvind Staveland (fele, fløyte, vokal), Torbjørn Økland (gitar, mandolin), Carl Øyvind «Calle» Apeland (bass, gitar), Jan Ingvar Toft (vokal, gitar) og Erling Sande (trommer). De tre førstnevnte hadde spilt i Vestlandsfanden. I salen satt en stolt Kolbein Falkeid og proklamerte at det han hørte var fantastisk. Plateselskapet MajorStudio var enig, og året etter befant Vamp seg i studio for å spille inn sin første CD. Resultatet ble Godmorgen, søster (1993), som umiddelbart ble utropt til et av tidenes beste debutalbum i Norge. Blant innholdet var klassikere som «Tir n’a Noir» og «Hallo – Adjø». Platen solgte 25 000 og ble tildelt Spellemannprisen.

Oppfølgerne Horisonter (1994) og 13 humler (1996) solgte også til gull, og sistnevnte fikk Spellemannprisen. Et konsertopptak gjort på Folken i Stavanger i 1996 sørget for at også folk som aldri hadde sett gruppen live skjønte at Vamp var et fantastisk konsertband. Erling Sande hadde året før blitt erstattet av Cliffie Grinde (trommer). Flua på veggen (1998) ga gruppen deres tredje Spellemannpris, og samme år ble Grinde byttet ut med trommisen Tore Jamne. Et svært vellykket tiår ble oppsummert på samleplaten Ei med alt i 1999.

Vamp fikk et alvorlig slag for baugen da Jan Ingvar Toft valgte å gi seg i 1999. Med hodene hevet gikk de likevel i gang med et ambisiøst prosjekt som var planlagt allerede før Toft sluttet: Gruppen inviterte noen av landets beste og mest kjente artister til å delta på hver sin innspilling. Herborg Kråkevik, Rita Eriksen, Anne Grete Preus, Kirsten Bråten Berg, Morten Abel, Ole Paus, Odd Børretzen, Jan Eggum, Bjørn Eidsvåg, Leif Ove Andsnes og Frode Rønli (fra Stavangerensemblet) takket alle ja til å delta på dette historiske prosjektet. Til og med Jan Ingvar Toft stilte opp for sine gamle venner. I tur og orden ble artistene fraktet ut til det forblåste Ryvarden fyr i havgapet utenfor Haugesund, der de fikk én dag hver til å levere sitt bidrag.

Det resulterende albumet, En annen sol, fikk en storslagen lansering med kjempekonsert i Oslo 22. september 2000, der hele gjestegjengen deltok. Innspillingen på Ryvarden fyr var filmet, og et program med opptak derfra ble vist på NRK1 i forkant av utgivelsen. Lanseringskonserten i Oslo ble også vist på TV. En annen sol ble Vamps hittil største suksess, både kunstnerisk og kommersielt, og på den påfølgende turneen hadde gruppen med seg Rita Eriksen og Bjørn Eidsvåg som gjesteartister. Suksessen til tross – fortsatt gjensto jobben med å erstatte Jan Ingvar Toft.

Løsningen lå i venneflokken: Vidar Johnsen hadde vokst opp med flere av medlemmene i Vamp, og han gled naturlig inn i gruppen, både som vokalist og komponist. Månemannen (2002) ble også innspilt på Ryvarden fyr. Mick O’Brien deltok på irsk sekkepipe, mens ny inspirasjon ble hentet fra Sverige – gruppen spilte inn sin versjon av «Men går eg øve engene» av Nils Ferlin og Leif Strand. Månemannen ble mottatt med strålende omtaler og sørget for ny suksess. Albumet ble i likhet med En annen sol, Siste stikk (2005), St. Mandag (2008), I full symfoni (2006) og I full symfoni II (2010) nominert til Spellemannprisen. De to sistnevnte var et samarbeid med Kringkastingsorkesteret, kom også på DVD og oppnådde skyhøye salgstall.

Vamp ble dessuten kåret til Årets spellemann for 2006, da de også fikk sine første hits i form av to liveversjoner: «Månemannen» (17. plass) og «Tir n’a Noir» (3. plass). Sistnevnte, med Rita Eriksen på gjestevokal, tilbrakte hele 42 uker på VG-lista i 2006–07. Vidar Johnsen fikk sparken i februar 2007, og i desember presenterte Vamp to nye medlemmer: Paul Hansen (vokal, gitar; også medlem av Cortina) og Odin Staveland (keyboards, perkusjon, vokal), som er sønn av Øyvind Staveland og har spilt i Haugesund Popensemble (som solgte masse lokalt av sitt eneste album utgitt i 2005). Odin Staveland har bidratt som låtskriver i Vamp helt siden Siste stikk. Singlen «På bredden» (fra St. Mandag) nådde 6. plass i 2008.

Tore Jamne var ute av Vamp i 2006–09, da trommene ble traktert av Birger Mistereggen, men var tilbake i 2010–11. Vamp turnerte i 2010–11 med den færøyiske popartisten Eivór Pálsdóttir. I 2012 sang hun på det nye albumet Liten fuggel, som kom i oktober og solgte 60 000 eksemplarer på én uke. Det ble innspilt på Færøyene og i Etne, og var produsert av Espen Lind. Tittelsangen, «Liten fuggel», var en stor radiohit og nådde etter hvert 6. plass på VG-lista. På den påfølgende turneen var Vamp forsterket med Pálsdóttir, Torstein Lofthus (trommer) og Geir Sundstøl (gitar).

Vamp har i tillegg til Spellemannprisene mottatt Prøysenprisen og Gammlengprisen. De har solgt mer enn 500 000 plater. Høsten 2007 satte Haugesund Teater opp musikalen Hallo – Adjø, der Vamps musikk ble fremført av Britt-Synnøve Johansen, Jon Eikemo, Elisabeth Moberg og Grethe Svensen. Jan Ingvar Toft kalte seg Jan Toft på soloalbumene Et minne om deg (2003) og det Spellemannnominerte Alle e aleina (2010). Vidar Johnsen fikk etter Vamp-tiden suksess med sine duoplater med svenske Peter Nordberg.

Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.