Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Valkyrien Allstars

Velg forbokstav på
Rockinfluert folkemusikkgruppe, bestående av hardingfelespillerne Tuva Syvertsen fra Bærum, Erik Sollid fra Asker og Ola Hilmen fra Valdres. De møttes på Strunkeveko i Valdres, og startet i 2004 opp med jevnlige spillekvelder på utestedet Valkyrien i Oslo, derav navnet.

Syvertsen (trioens hovedvokalist) og Sollid lærte å spille i Bærum Spelemannslag, mens Hilmen har tradisjonen med seg fra Valdres. Valkyrien Allstars gjorde seg for alvor bemerket under arrangementet Folkelarm i Oslo høsten 2005 – med en blanding av arrangerte tradisjonsslåtter og et moderne, rockeinspirert sanguttrykk. Trioen endte på 3. plass på Landskappleiken i 2006. Sommeren 2006 debuterte de som teatermusikere i forestillingen PEER av Knut Nærum.

På høsten nådde de finalen i TV-serien Kjempesjansen, og de mottok Grappas Debutantpris. Trioen ble nominert til Spellemannprisen i klassen Årets nykommer for debutalbumet Valkyrien Allstars, som kom høsten 2007 på folkemusikklabelen Heilo, og som de året etter mottok platinaplate for. Repertoaret var utelukkende tradisjonelle folketoner. «Å gjev du batt meg» ble spilt en del på radio.

I livesammenheng er trioen utvidet med Magnus Larsen jr. (Di Derre) på kontrabass og Martin Langlie (Gåte) på trommer. Oppfølgeren To måner (2009) fikk bare én uke på 17. plass på VG-lista, mens det ble 23. plass og tre uker på Ingen hverdag (2011). De to første albumene ble reutgitt samlet på en dobbelt-LP i 2009. To Måner var inspirert av norske forfattere som Olav H. Hauge, Halldis Moren Vesaas, Henrik Ibsen og André Bjerke, men har først og fremst gitt rom for slåttene og hardingfelas uante muligheter som stemningsskapende og pådrivende rytmefanger.

Sangene rommet også denne gang mye av energien og lekenheten som bandet etter hvert har fått som varemerke. Melodiene på Ingen hverdag var selvkomponerte, mens tekstene var hentet fra forfattere som Olav H. Hauge, Gunvor Hofmo, Inger Hagerup, André Bjerke og Margrethe Munthe, i tillegg til at et par av sporene hadde egenskrevne tekster av Tuva Syvertsen. Som på forgjengerne var Aslak Dørum (DumDum Boys) produsent. Valkyrien Allstars var backingband på Kirkelig Kulturverksteds Norge, mitt Norge…? (2012), der diverse artister gjorde nye versjoner av gamle nasjonale sanger.

Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.