Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Ulver

Velg forbokstav på

Ulvers ''Kveldssanger'' (1996) var akustisk basert og musikken var «i det fulde og heele dedicered til Mørkemaktene».
Ulvers ''Kveldssanger'' (1996) var akustisk basert og musikken var «i det fulde og heele dedicered til Mørkemaktene».

1992 -

Startet på Nesodden i 1992 som et black metalband. De har gjennomgått en del radikale stilskifter opp gjennom årene, og har utviklet seg i retning av et mer eksperimentelt og sjangeroverskridende band.

Ulver ble startet i 1992 av Garm (Kristoffer Rygg), først som vokalist, senere også diverse andre instrumenter, og Czral (Carl-Michael Eide) på trommer. Med seg hadde de Skoll (Hugh Stephen James Mingay) på bass, Aismal (Torbjørn Pedersen) på gitar og Haavard (Håvard Jørgensen) på gitar. Czral sluttet etter kort tid, og i hans sted kom AiwarikiaR (Erik Olivier Lancelot) med som trommeslager.

Ulver hadde sin første (og lenge eneste) spillejobb i 1993 på Bootleg i Oslo. I 1994 spilte de inn sitt debutalbum, som først ble utgitt året etter. Garm var for øvrig også vokalist i Arcturus (1993–2003) og Borknagar (1995–97). På Kveldssanger (1996) var bandet blitt akustisk med gitarist Haavard på tverrfløyte.

Skoll og Aismal var tilbake på Nattens madrigal (1997), men sluttet etter utgivelsen. En annen musiker som skulle bety svært mye for Ulvers utvikling, var Tore Ylwizaker (eks Jungle Medics, Origami etc.). Han bidro med programmering/sampling etc. fra album nummer fire, hvor de satte musikk til tekster av poeten William Blake. Blake-albumet var deres første på Jester Records, grunnlagt av Rygg (nå kjent som Trickster G. pluss en del andre aliaser) som en kanal for å utgi Ulver, men som også har utgitt andre artister i årenes løp.

Mot slutten av forrige årtusen var bandet blitt til en duo, bestående av Garm og Ylwizaker. I 1999 ga de ut EPen Metamorphosis, i 2000 albumet Perdition City, og i 2000 og 2001 kom EPene Teachings In Silence og Silencing The Singings – begge i begrensete opplag, men nyutgitt i samlet form i 2002.

Året etter ble forfatter/forlegger Jørn H. Sværen ble med i bandet, og de kom med EPen A Quick Fix Of Melancholy. Ulver ble nominert til Spellemannprisen for albumene Lyckantropen Themes (2002) og Teachings In Silence (2003). I 2007 ble bandet hyllet med det doble tributealbumet My Own Wolf: A New Approach To Ulver.

Fra 2009 har de bestått av Garm, Ylwizaker, Sværen og engelskmannen Daniel O’Sullivan (gitar, bass, piano). Samme år spilte Ulver live for første gang på 15 år, og deres 2010-konsert i Operaen i Oslo ble utgitt på DVD-en og Blu-rayen Live In Concert At The Norwegian National Opera (2012). Wars Of The Roses (2011) nådde 17. plass på VGlista. Året etter overrasket Ulver med å spille coverversjoner av melodiøse, psykedeliske rockelåter fra 60-tallet på Childhood’s End.

Garm og O’Sullivan er også med i det internasjonale improbandet Æthenor, som har gitt ut fire album siden starten i 2006. Ulver har også jobbet mye med filmmusikk. I 2000 laget de musikken til en svensk novellefilm ved navn Lyckantropen, og i 2003 kom musikken til den norske spillefilmen Svidd neger. I 2004 hadde Salto, Salmiakk og Kaffepremiere, og de laget også mye av musikken til Uno fra samme år (deres sju låter ble utgitt på CD).

Ulver hatt satt tydelige spor etter seg i norsk musikkliv, og har etter tjue år en imponerende diskografi bak seg.


Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.