Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Trygve Hoff

Velg forbokstav på

''Fokti'' (1980) var Hoffs andre plate, og hadde med musikere som Marius Müller, Bjørn Jenssen og Svein Gundersen
''Fokti'' (1980) var Hoffs andre plate, og hadde med musikere som Marius Müller, Bjørn Jenssen og Svein Gundersen


07.07.1938 - 02.12.1987


Vokalist, komponist og tekstforfatter, 07.07.1938– 02.12.1987, født og oppvokst i Rognan, bosatt siden 1972 på Darbu i Øvre Eiker. Trygve Hoff var en av de viktigste visekunstnerne fra nord, en artist som har satt spor etter seg gjennom en rekke viser som er blitt nasjonaleie. «Har en drøm» og «Ei hand å holde i» er sanger som brukes i utallige sammenhenger, og som for nordmenn flest har like stor betydning som den mest sakrale salme.

Trygve Hoffs viser preges av en usminket glede over livet. I en tid da alt skulle være politisk korrekt, kom Trygve Hoff med freske viser om det lystige liv – inkludert frodig elskov, fet mat og god drikke. Men visene hans var også hyllester til de nære ting; de små detaljer i naturen, de lykkelige stunder med sine kjære, de enkle verdiene som kaffepauser og fisketurer, og ikke minst evnen til å kunne sette pris på det lille man har, om det så er så lite at det får plass i en pose.

Disse verdiene klarte Trygve Hoff å videreformidle i sine viser, som ble fremført med en dyp, varm stemme som utstrålte en inderlig trang til å formidle glede. Trygve Hoff virket som plateartist i mindre enn ti år. I denne korte tiden rakk han å lage fem LPer som alle ruver innen norsk visekunst. Kokfesk & ballade (1979) ble innspilt i Trondheim med Tore Syvertsen som produsent. Omslaget viste en kraftig kar i en badestamp – nærmest en norsk variant av Cornelis Vreeswijk. Innholdet var en solid porsjon nordlandsk frodighet – oder til livet ved sjøen, det gode måltid, de ferme kvinner og den tunge bakrus. «Kjærligheitsvise i mørketi?», «Snurrevad-shanty» og «I natt såg vi Pan» ble klassikere.

Stein Ingebrigtsen var produsent på album nummer to, Fokti... (1980), hvor musikerne som deltok var senere storheter som Marius Müller, Bjørn Jenssen (Dance With A Stranger) og Geir Langslet (Lava). Med var også bassist og arrangør Svein Gundersen, som senere skulle spille en viktig rolle for Hoff – både som produsent og medkomponist. Blant visene var «Hypokondertango», «Rorbuvalsen» og tre tradisjonelle melodier med nye tekster.

Stein Ingebrigtsen var igjen produsent på Rækved og lørveblues (1980), hvor innspillingene var gjort i Tromsø «ilag me? mange folk som æ like og e? gla i», som det sto på omslaget. Platen inneholdt nye klassikere i form av «Nocturne i nord» og «Vals i august». Barnekassetten Trollfjell langs leia (1982) ble nominert til Spellemannprisen. Coveret var en illustrasjon av Karl Erik Harr.

Tore Syvertsen var tilbake som produsent på Dele med dæ (1983), som åpnet med den morgenfriske «Morralåt» og ellers inneholdt favoritter som «Sommardrøm» og «Midtvintersvalsen». Trygve Hoffs siste LP bar tittelen Midt i livet. Svein Gundersen var produsent for en LP som var det nærmeste Hoff kom ren popmusikk. Den mest kjente sangen på albumet, «Snart gryr en dag», signaliserte at samarbeidet Hoff (tekst) og Gundersen (melodi) ville avstedkomme flere norske klassikere. Og ganske riktig; like etter kom «Har en drøm» og «Ei hand å holde i». Begge ble gitt til Jørn Hoel, som med sin hese sangstemme bidro til å udødeliggjøre de to vakre visene.

Trygve Hoff rakk ikke å bli 50. I stedet måtte hans enke Solfrid Hoff sette sammen en minneplate i anledning av den store dagen hans, Snart gryr en dag (1988). Året etter hans død realiserte hun også en plate som de to hadde snakket om lenge – en samling viser om hva jenter opplever og tradisjonelt har opplevd. Trygve formulerte mange av tankene til Solfrid i verseform, og hun inviterte noen av landets komponister til å sette melodier til tekstene. Svein Gundersen, Kristian Lindeman, Tove Karoline Knutsen, Hans-Inge Fagervik, Kåre Virud og Halvdan Sivertsen leverte alle sine bidrag til albumet Prinsessa i tårnet. Solfrid Hoffs plate, som ble utgitt av Aurora Entertainment i 1988, ble innspilt med musikere fra Lava, og produsenter var Svein Gundersen og Arne Bendiksen.

Trygve Hoff ga også ut fire visebøker: Kokflesk, ballader og lørveblues (1981), Trollfjell her nord (1982), Eventyr langs leia (1984) og Lyset i mørketida (1985). Trollfjell her nord ble senere også tilgjengelig som lydbok, innlest av Trygve Hoff selv.

Sønnen Ståle Hoff (1963–2010) turnerte med faren fra han var 14 år, og spilte bass i bl.a. Cirkus Modern og Matchstick Sun. Hans søster Sibeth Hoff, som i likhet med broren Stig Henrik Hoff er skuespiller, ga i 2012 ut et album hvor hun sang Ståles sanger, Skipper Skuteløs. Hun har også turnert med forestillingene Hoff ubarbert, der hun hyllet faren, og Sibeth synger Hoff, der hun hyllet faren og Ståle.
Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.