Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Trond Granlund

Velg forbokstav på

Trond Granlunds foreløpig siste CD heter ''Høyt, lavt og langt ''(2003)
Trond Granlunds foreløpig siste CD heter ''Høyt, lavt og langt ''(2003)


Trond Granlunds første soloalbum het ''Granlund'' og kom i 1976
Trond Granlunds første soloalbum het ''Granlund'' og kom i 1976


Granlund fikk stor respons rundt sin Elvis Presley-hyllest «Say We're Not Apart» (1978)
Granlund fikk stor respons rundt sin Elvis Presley-hyllest «Say We're Not Apart» (1978)


29.07.1950 -


Rockesanger, musiker og komponist, f. 29.07.1950 i Oslo, oppvokst på Torshov og Manglerud. Trond Granlund har en mer enn 40 år lang karriere som musiker bak seg. Han har tolket 50-tallsrock, vært popstjerne, gått over til norskspråklig rootsmusikk og gitt ut sanger som han lærte av faren sin.

Karrie­ren startet i amatørband midt på 60-­tallet, og utover sang han Beatles­ og Stones­låter på skolefester o.l. Hans bror Pål, som var leder for den norske Elvis-fanklubben Flaming Star, fikk ham inn i bandet Jailhouse Rock i 1972. Her gikk det i gamle Elvis-låter under artistnavnet Dynamitt Dennis.

I 1973 sang unge Granlund for første gang på den årlige Elvis-festivalen i Oslo, sammen med Jan Lau­ritzen fra Oslo, Øivind Johannessen fra Fredrikstad og Ole Andersen fra Hamar, alle velkjente Elvis­-tolkere på sine respektive hjemsteder. Samme år gjorde han sine første plateinnspillin­ger. Sammen med de tre andre Elvis­-tolkerne deltok han på fire samlealbum med 50-tallsmusikk som utkom på rekke og rad fra 1973 til og med 1976. Titlene på disse var Rock, Mere rock, Enda mere rock, og Mere rock 2. Denne kvartetten deltok også på albumet em>Elvis Minneaften fra 1978.

Rundt midten av 70­-tallet sang han med mange forskjellige band. Mest kjent er vel gruppen Uni­mits, som i en periode inkluderte den senere politi­keren Grete Faremo. I 1976 utga Granlund sitt første soloalbum, Granlund, men det var tidlig på 80­-tallet at solokar­rieren virkelig tok av. Fra 1978 hadde han hatt kon­ trakt med CBS. Med Trond Granlund Band ga han ut Made In Manchester, hvor Tor Langbråten syn­ger tre av sine egne sanger. Platen inneholder den uforglemmelige Elvis Presley-hyllesten «Say We're Not Apart».

I 1979 begynte han å spille sammen med en revitalisert utgave av Salt & Pepper Band II, og utga albumet 00.15 med dem i 1980. Alle Granlunds fem LP­-utgivelser fra 1980–85 gikk inn på VG­-lista. Størst suksess hadde han med albumet Pleasant Surprise (1981), som han fikk gullplate og Spellemannprisen for. Forgjengeren Eloise ble Spellemann­nominert. Også singlene «Give Me Time» (1980), «Eloise» og «Girl 16» (1981) nådde Topp 10.

Tidlig på 80­-tallet ble det også gjort et par spe­de forsøk på å lansere Trond Granlund i utlandet: singlen «Remember Me»/«Starstruck» kom i 1981 ut i England – under navnet Tom Granlan – mens Frankrike fikk en single med titlene «Lookin' For Something»/«Julia Julia». Ingen av dem oppnådde noen suksess. Sistnevnte var hentet fra Wam & Vennerød-filmen Julia Julia. «Venter på noe» – den norske versjonen av «Lookin' For Something» – toppet Norsktoppen og nådde 6. plass på VG­-lista i 1982.

I 1982 startet han bandet X­tra sammen med tidligere medlemmer av Lumbago og vokalisten Hilde Heltberg. X­tra hadde sin debut i juni sam­me år, og ga ut et selvtitulert album i 1984. Gran­lund ble nominert til Spellemannprisen for Driftin? (1983). Mot slutten av 80­-tallet vendte han tilbake til rocken og laget albumet The Ride med bandet The Ride. Så oppdaget han Hank Williams for alvor. Han skiftet stilretning, og la opp til et mer country- og roots­preget repertoar enn tidligere.

Albumet Roots (1990) ble nominert til Spellemannprisen. Så begynte Granlund å synge på norsk (østkantdia­lekt), og oppnådde en status hos kritikerne som han ikke hadde hatt tidligere. I 1994 var han med i en julesangkonkurranse på TV2 og sang «Himmel på jord» – en sang av Amund Enger som etter hvert er blitt en klassiker og spilt inn av bl.a.Kurt Nilsen. På Tida er?e ingen som kan snu (1995) spilte han inn Bjølsen Valsemølles «Vaterlands bru» sammen med Trond Ingebretsen og Joachim Niel­sen (den eneste duetten vokalisten fra Jokke & Valentinerne gjorde i sin karriere).

I 1997 kom negro spiritualen «Himmelvogna», som ble fremført sammen med vokalgruppen Bjelleklang og toppet Norsktoppen i fire uker. På Østkantfolk (2000) spilte han inn en duett med politikeren Grete Faremo («Losbylinna») som også toppet Norsktoppen i fire uker – i likhet med Lørenskog Mannskors versjon av «Losbylinna» fra 2008, samt «Høyt, lavt og langt» (2003), som var enda en negro spiritual med Bjelleklang. Videre har Granlund hatt store radiohits med «Bandidos i det fri» (2005) og «De nære ting» (2010). Også hans versjon av «Kommer tid, kommer råd» fra Erik Bye-hyllesten En hildringstime er blitt en sang som folk krever at han synger på hver konsert.

Granlund har skrevet selvbiografiene På vei til rock'n roll (2001) og Kommer tid, kommer råd (2007), som begge ble fulgt av CD­-utgivelser. Han mimret ytterligere på kritikersuksessene Sanger jeg lærte av faren min (2010) og Bror min og jeg (2012). Førstnevnte lå hele 17 uker på VG­-lista, med 14. plass som beste plassering. I 2012 ga Trond Granlund også ut boka Sanger jeg lærte av mamma og pappa, samt et livealbum tatt opp i april 2010 i forbindelse med et TV­-program.
Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.