Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Trond-Viggo Torgersen

Velg forbokstav på

''Bare barn er barn'' ''(men alle er vi barnebarn)'' (1979) var et høydepunkt i Trond Viggo Torgersens platekarriere, med sanger som «Tramp på en smurf», «Hjalmar», «Slapp reggae» og tittellåten.
''Bare barn er barn'' ''(men alle er vi barnebarn)'' (1979) var et høydepunkt i Trond Viggo Torgersens platekarriere, med sanger som «Tramp på en smurf», «Hjalmar», «Slapp reggae» og tittellåten.


14.06.1952 -


Sanger, tekstforfatter, skuespiller, programleder og lege, f. 14.06.1952 i Oslo, oppvokst på Montebello.

Trond-Viggo Torgersen er en mann med et usedvanlig allsidig talent. Som artist har han klart å erobre et publikum som spenner over flere generasjoner. Alle nordmenn, fra de yngste i barnehagen til de eldste på gamlehjemmet, har et forhold til TrondViggo Torgersen – enten via Barne-TV, plateutgivelser, i rollen som barneombud eller gjennom utallige programmer i NRK.

Torgersen var ennå legestudent da han som første mannlige person var «hallodame» i TV i 1974. Han slapp til som barnetimeonkel, noe som førte til platekontrakt og videre engasjementer. Som medlem av duoen Barnevaktene fikk han en kjempehit i 1976–77 med «Kvakk Kvakk». De fleste vil huske hans frimodige presentasjon av forplantningslæren i TV-serien Kroppen vår, som gikk i 26 episoder gjennom 1981. 23 år etter at denne serien gikk på skjermen første gang til stor applaus (og noe diskusjon), ble Torgersen hedret med Folkehelseprisen i 2004. Dette er bare en av mange utmerkelser han har fått for sitt virke i årenes løp. Både Kroppen vår og barnetimefiguren Flode resulterte i bokutgivelser.

Som plateartist nådde Torgersen et høydepunkt i 1979 med LPen Bare barn er barn (men alle er vi barnebarn), som inneholdt bl.a. «Hjalmar», «Slapp reggae» og «Laila». George Keller var produsent og arrangør både på denne og på oppfølgeren Det by’ner nå, der bl.a. Norsktoppen-eneren «Tenke sjæl» var med. Albumet ble tildelt Spellemannprisen. Torgersens beste sanger er gjenutgitt både på samleplater og i nyinnspilte drakter.

Sistnevnte versjoner finnes på albumet Barnetimen for de store. Denne ble lansert samtidig som Torgersen dro på turné og laget en av sine største TV-suksesser i form av serien Trond-Viggo og Samfundet, en serie konserter tatt opp i Trondheim. Serien ble vist på NRK1 tidlig i 2003.

Den doble samlingen De du kan + noe nytt & noe rart inkluderte fire nye låter og lå 15 uker på VG-lista i 2007–08, med 3. plass som høyeste plassering. Ellers hadde Trond-Viggo en hit sammen med Trond Kirkvaag, «Rappe pølser» (10. plass i 1991), der de kalte seg Opp & Ned (som var to Barne-TV-figurer).

Som skuespiller og programleder har Torgersen bidratt til å gi det norske folk en rekke morsomme personligheter. Mange av disse er samlet på video – deriblant den snusfornuftige Vaktmester’n, den løsemiddelskadete dansebandvokalisten Terje Møller og det elleville persongalleriet som utgjør hans «Fem på gaten»-intervjuer. Uforglemmelig er også hans høyst originale tolkning av Nina Grieg (sammen med Trond Kirkvaag som Edvard Grieg) i et lystbetont «arkivopptak» fra Troldhaugen i Bergen.

Til tross for all den underholdning han har laget for unge og voksne, er det hans arbeid for barn som vil bli stående igjen som Trond-Viggo Torgersens største bragd. Først og fremst er dette på grunn av den innsatsen han gjorde som barneombud i årene 1989–95, hvor han bl.a. opprettet et eget TV-program (Klar melding ut), der han svarte på henvendelser fra barn over hele landet. I tillegg til de nevnte merittene, har Torgersen vært programsjef i NRK2 (1997–98) og utformet flere teaterforestillinger. Blant disse bør nevnes Er du en tyv, Gullars? (Den Nationale Scene, 1988) og selvsagt Hjalmar og Flode (Oslo Nye Teater, 1999).
Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.