Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Tramteateret

Velg forbokstav på

Tramteatrets første forestilling het ''Deep Sea Thriller'' (1977) og den fikk glimrende kritikker. Tramteatret jobbet parallelt med sceneoppsetninger, TV-serier og plater
Tramteatrets første forestilling het ''Deep Sea Thriller'' (1977) og den fikk glimrende kritikker. Tramteatret jobbet parallelt med sceneoppsetninger, TV-serier og plater

''Randi & Ronnys restaurant ''(1985) var den tredje og siste TV-serien som bygget på Tramteatrets suksess-serie'' Pelle Parafins Bøljeband''. Platen kom året etter
''Randi & Ronnys restaurant ''(1985) var den tredje og siste TV-serien som bygget på Tramteatrets suksess-serie'' Pelle Parafins Bøljeband''. Platen kom året etter

1976 -

Rockeband og teatergruppe stiftet i 1976, oppløst i 1986. En gjenforeningsturné ble gjennomført i 2003.

Tramteatret var en periode landets mest kjente teaterensemble, mye takket være de fire TV-seriene som ble laget for NRK på 80-tallet. Innad i ensemblet befant det seg også et habilt rockeband som sørget for at plateproduksjonene ble solide og salgbare. Tramteatret var et usedvanlig produktivt ensemble. I løpet av ti år ga de ut like mange plater, laget seks helaftens musikkrevyer, fire TV-serier, rundt tjue egne radioprogrammer, pluss en mengde innslag i forskjellige radio- og TV-sendinger. Alt materialet var egenkomponert. På toppen av dette fungerte ensemblet som sine egne sjåfører, skreddere, malere og snekkere, og holdt rundt 200 konserter over hele landet.

I løpet av årene var det 20 medlemmer innom Tramteatret. Kjernen besto av Arne Garvang (vokal, gitar), Anders Rogg (vokal, piano), Marianne Krogness (vokal), Kine Hellebust (vokal), Liv Aakvik (vokal), Anne Nyutstumo (vokal), Billy Johansson (bass), Thorsten Dulsrud (trommer; Veslefrikk), Terje Nordby (vokal, gitar, forfatter) og John Nyutstumo (vokal, saksofon, fløyte). Øvrige medlemmer var Per Kjeve (vokal), Bente Gjærum (vokal), Magne Bruteig (vokal, fløyte), Bodil Maal (vokal), Helge Winther-Larsen (vokal), Henning Westeng (trommer), Sven Erik Kristoffersen (tangenter), Jan Arvid Johansen (gitar), Carsten Loly (trommer) og Elsa Lystad (vokal).

Noen av medlemmene fungerte også under navnet Pelle Parafins Bøljeband, da med hvert sitt psevdonym: Pelle Parafin (Arne Garvang), Frida Frosk (Liv Aakvik), Leon Latex (Anders Rogg), Ragna Rekkverk (Anne Nyutstumo), Billy Betong (Billy Johansson), Sandra Salamander (Marianne Krogness) og Guttorm Grevling (Thorsten Dulsrud). I den siste utgaven av bøljebandet var Guttorm Grevling erstattet av Kåre Kelner (Henning Westeng).

Tramteatret ble stiftet 15. juni 1976 på et møte initiert av Liv Aakvik i en leilighet i Waldemar Thranes gate i Oslo. På stiftelsesmøtet ble det vedtatt at den nye teatergruppen skulle ha navnet Tramteatret, at de alltid skulle ta de svake og undertryktes parti, og at de skulle nå ut til hele Norges befolkning. Den nye teatergruppen gikk straks i gang med utformingen av sin første musikal, Deep Sea Thriller. Tre dager før premieren på Chateau Neuf i april 1977 skjedde det en dramatisk utblåsning på Bravo-plattformen i Nordsjøen. På premieren satt Erik Pierstorff fra Dagbladet, og hans anmeldelse i avisen fikk Toralv Maurstad til å tilby Tramteatret engasjement på Chat Noir. De to neste årene brakte hver sin nye musikkrevy: Hvem er redd for Frøken Lunde? i 1978 og Back To The ‘80’s i 1979.

En kveld på Club 7 støtte noen av medlemmene på Dag Åkeson Moe fra NRK. Han spurte dem om Tramteatret kunne tenke seg å lage en TV-serie for ungdom, og ensemblet svarte med å lage den første historien om Pelle Parafins Bøljeband, Serum Serum (1980). Serien ble en kjempesuksess, ikke minst på grunn av Tramteatrets evne til å nå ut til ungdom på ungdommens egne premisser – gjennom belysning av aktuelle problemer og ikke minst gjennom tøff og fengende rockemusikk. Tramteatret hevdet senere at de ikke gikk inn for å lage barneunderholdning, men bare spilte ut humoren som eksisterte i gruppen til daglig. TV-suksessen ble fulgt opp med tre andre serier for NRK: Pelle Parafins Bøljeband og automatspøkelsene (1981), Hemmelighetene i B-by (1982) og Randi & Ronnys Restaurant (1986).

Innimellom seriene rakk Tramteatret å lage ytterligere tre musikkrevyer; Det enkleste er pistol (1981), Det går alltid et korstog (1983) og Drømmen om Elin (1984). Platekarrieren hadde startet på selskapet MAI i 1977, men det var først da Tramteatret kom til Talent og fikk jobbe med produsent Ola Johansen, at ensemblet lærte seg å lage gjennomførte plateproduksjoner. Dette resulterte bl.a. i albumet Pelle Parafins Bøljeband (1981), som ble gruppens største platesuksess (3. plass og 24 uker på VG-lista).

Senere gikk turen til EMI, Mariann og Big Hand Records. Gruppens popularitet var i en periode så stor at Bokklubben Nye Bøker laget en trippel samle-LP for sine medlemmer. Dessuten toppet de Norsktoppen i 1980–81 med «Back To The ‘80’s», «Å livet svinger» og «Bomber og brylkrem», og de ble nominert til Spellemannprisen for B-bylivet går sin gang og Det går alltid et korstog.

De fleste produksjonene til Tramteatret ble mottatt med ovasjoner, men noen skapte også rabalder. Verst var bølgene etter premieren på Det går alltid et korstog i 1983. Over fem førstesider i avisen Fædrelandsvennen i Kristiansand ble Tramteatret anklaget for blasfemi, og det ble holdt bønnemøter for å redde de tapte sjelene i ensemblet. Tramteatret red av stormen, men to år senere var det en sliten gjeng som holdt sin siste konsert i et sirkustelt på Aker Brygge.

Mange av medlemmene fortsatte å markere seg og ha suksess på egenhånd. Størst oppmerksomhet fikk samarbeidet mellom Kine Hellebust og Anders Rogg, som avstedkom landeplagen «Det hainnle om å leve» og to album – Fra innsida og Mot yttersida. Marianne Krogness ble kjent som «Shell-dama» og har gitt ut tre album på egenhånd: På frifot (1993), Jeg skal bare… (2004) og Molly og partner (2009, med Karoline G. Herlofsen).

Hennes eksmann Arne Garvang ble forfatter, og ga ut platen Over bekken etter vann (1996) i tillegg til at han leste inn flere lydbøker. I 2011 ga han og bandet Pelle Parafins Missing Link ut et selvtitulert album. Etter hvert som årene gikk, begynte de originale platene til Tramteatret å bli samleobjekter i landets bruktbutikker.

I anledning av 25-årsjubileet for stiftelsen av ensemblet, ble samleplaten 25 beste utgitt i 2001, noe som igjen førte til en gjenforeningsturné to år senere. I anledning av turneen ble en ny samling utgitt – denne gang dobbel – og de fire TV-seriene ble tilgjengelig på DVD. Gjenhøret (og gjensynet) med Tramteatret understreket det som ensemblets tilhengere hadde visst i alle år – at materialet og musikken holdt mål, selv så lang tid etter. Billy Johansson døde i 2007.

Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.