Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Torill Ravnaas

Velg forbokstav på

17.03.1948 -


Sanger og skuespiller, f. 17.03.1948 i Fevik. Som tenåring debuterte hun hos Arne Bendiksen med «Jeg vil dra min venn» (1965). Hun var allerede da i besittelse av en kraftig, Broadway-klingende «belter»-­stemme – som først kan høres på singlen «Ennu en dag»/«Jeg gir deg alt» (1965) og på hen­nes innspilling av Alf Prøysens tekst til «Over The Rainbow», «Over regnbuen» (1965), opprinne­lig skrevet til Wenche Myhre til Oslo Nye Teaters oppsetning av Trollmannen frå Oz.

Torill Ravnaas sang vinnermelodien «Dukkemann» med lite or­ kester i Grand Prix-finalen i 1967, og spilte inn et mindre antall singler på slutten av 60­-tallet, frem til og med «På et tog i Tennessee»/«Vår jord går rundt» (1970). I 1973 deltok hun med bl.a. Stein Ingebrigtsen på LP-platen Sommershow.

Fra midten av 70­tallet har Torill Ravnaas hovedsakelig vært aktiv i USA, der hun både har hatt roller i TV-filmer og i forskjellige sceneshow, bl.a. i Las Vegas. I 1978 utga hun den amerikanskproduserte platen Torill, som i form slekter på Barbra Streisands poprockpregede utgivelser i denne perioden. En birolle som Marlene Dietrich i en TV-produksjon gjorde at hun begynte å arbeide frem et one­woman­show, Rendez-vous with Marlene, som hadde premiere i 1993 og ble prisbelønnet.

Hun har også presentert utdrag fra dette showet i DaCapo. Ravnaas bodde i Hollywood Hills da hun medvirket i TV-serien Ja, vi elsker Hollywood (2010).
Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.