Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Tonje Unstad

Velg forbokstav på


04.01.1981 -

Visesanger og komponist, f. 04.01.1981, fra Liland i Evenes, Ofoten. Unstad gjorde seg først bemerket som deltaker på Nordnorsk Ungdomskulturfestival, hvor hun nå er en av låtskriver-instruktørene.

Hun platedebuterte i april 2006 med albumet Sett, der noen av visene var influert av jazz og reggae. Det var produsert av Erik Hillestad fra Kirkelig Kulturverksted. Siden har hun levd av å gjøre visekonserter rundt om i landet.

Hun skriver sine poetiske sanger på nordnorsk, og befinner seg musikalsk i et noe utvidet visebegrep. Temaet for den kritikerroste oppfølgeren Æ ror aleina (2009) var byen og havet. Hun har et forhold til begge deler, siden hun vokste opp nær havet, har bodd i Oslo og nå bor i Tromsø. For albumet vant hun Spellemannprisen i viseklassen. Det var produsert av Håkon Iversen. Terje Nilsen sang duett med henne på «Motbydelig nydelig».

Tonje Unstad ble også tildelt Spellemannprisen, nå i barneplate-klassen, for oppfølgeren Mygga og flua (2011), som ble utgitt på eget selskap og produsert av Håkon Iversen. Dessuten har hun fått Prøysenprisen for 2010, Arvid Hanssen-stipendet for 2011 og Evenes kommunes kulturpris for 2010. Hun har ellers skrevet filmmusikk (3D-animasjonsfilmen Elias og kongeskipet fra 2007) og sangtekster til dataspillet Ungene i gata & Rocke-Ragnar (2008).

Unstad har blitt lagt merke til for sitt varierte program og sin gode kontakt med publikum, og hennes konserter er både stemningsfulle, humoristiske og nære. Hun har også gjort en rekke viseturneer i regi av Rikskonsertene – med og uten band – på barne- og ungdomsskoler rundt om i landet.
Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.