Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Thomas Dybdahl

Velg forbokstav på

12.04.1979 -


For ''That Great October Sound'' (2002) mottok Thomas Dybdahl ovasjoner i pressen og førsteopplaget ble solgt ut på én dag!
For ''That Great October Sound'' (2002) mottok Thomas Dybdahl ovasjoner i pressen og førsteopplaget ble solgt ut på én dag!


Vokalist, gitarist og komponist, f. 12.04.79 i Sandnes, oppvokst på Lura. En av de mest talentfulle og kritikerroste artister som har dukket opp etter årtusenskiftet. Dybdahls styrke ligger i hans evne til å få innadvendte tekster og melankolske melodier til å bli iørefallende for et stort publikum. Han gjør selv det meste på platene sine; komponerer, synger og spiller nesten alle instrumentene.

Karrieren begynte i acid-jazz-popbandet Quadraphonics, som fikk platekontrakt med Virgin. I april 1998 debuterte bandet med singlen «Hocus Pocus», som ble spilt en del på NRK P3, og året etter opptrådte de på by:Larm i Stavanger. De ga ut albumet Q i 2002. I april 2000 tegnet Dybdahl solokontrakt med det nystartede småselskapet CCAP, og måneden etter ble EPen Bird lansert på utestedet Checkpoint Charlie i Stavanger. I februar 2001 flyttet Dybdahl til Oslo, hvor han begynte arbeidet med en instrumental plateinnspilling kalt Reisen til Amerika. Denne musikken ble utgitt på en CD koblet med EPen John Wayne i august 2001. John Wayneble også utgitt på vinyl.

I september 2001 dro Thomas Dybdahl til New York for å skrive sanger til sin første fullverdige CD. Han tilbragte to uker i New York og to uker i Austin, før han gjorde seg klar for by:Larm i Kristiansand 9. mars 2002. Etter denne konserten steg forventningene til hans debutalbum, og ved utgivelsen 1. oktober ble ... That Great October Sound belønnet med ovasjoner i pressen. Førsteopplaget ble solgt ut på én dag, og singlen «From Grace» ble en stor radiohit. Dybdahl turnérte store deler av oktober som oppvarmer for Morten Abel (i Norge) og Kaizers Orchestra (i Danmark).

2003 ble et enda bedre år for den unge artisten: Han startet med å dra til New York for å skrive nye sanger, fortsatte med å vinne Alarmprisen, Spellemannprisen og Edvardprisen – alt for albumet ... That Great October Sound. Andre del av oktobertrilogien var Stray Dogs, som også fikk gode kritikker, og ble nominert både til Alarmprisen og Spellemannprisen. Som debuten var også dette albumet spilt inn hjemme i stuen, og utgivelsesdatoen var 1. oktober. Singlen «Rain Down On Me» gikk helt opp til 5. plass på VG-lista, og «Cecilia» ble en stor radiohit.

Høsten 2004 avrundet Dybdahl sin trilogi med nok en kritikerrost plate, One Day You’ll Dance For Me, New York City. Platen var mer stillferdig og melankolsk enn forgjengeren, men fikk desto mer skryt fra anmelderne. Singlen «A Love Story» var hovedspor til den norske spillefilmen Monstertorsdag. Alle de tre albumene ble samlet i boksen October Trilogy (2006), der det også fulgte med en DVD (dokumentar, liveopptak, musikkvideoer) og en EP med fem tidligere uutgitte låter.

I 2003 ble Dybdahl med i «supergruppen» The National Bank, som fikk stor suksess med albumene The National Bank (2004) og Come On Over To The Other Side (2008). Dybdahl fikk en ny Spellemannpris for Science (2006), og Amandaprisen for sin musikk til 2009-filmen Rottenetter. Han gikk nye veier på det jazzinspirerte albumet Waiting For That One Clear Moment, som gikk til topps i 2010 og ble nominert til Spellemannprisen. Soulrockeren «Party Like It’s 1929» var albumets første single, mens «Blackwater» er en mørk, stemningsfull duett med Susanne Sundfør.

I 2010 produserte han Bjørn Eidsvågs album Rundt neste sving. Samlealbumet Songs (2011) ble satt sammen for det amerikanske markedet.
Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.