Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Terje Nilsen

Velg forbokstav på

Terje Nilsens debut-LP-en ''Æ'' (1977) inneholdt klassikeren «Mjelle»
Terje Nilsens debut-LP-en ''Æ'' (1977) inneholdt klassikeren «Mjelle»


26.11.1951 -


Vokalist, gitarist og komponist, f. 26.11.1951 i Svolvær, oppvokst i Bodø. Terje Nilsen omtales ofte som Nord-Norges best bevarte hemmelighet. Han skriver underfundige viser med brodd og varme, og fremfører dem med en mørk, særegen sangstemme. Minst to av visene hans – «Mjelle» og «Blå ballade» – er blitt favoritter over det ganske land, uten at artisten selv har vært særlig aktiv på turnéfronten.

Ni album på 35 år vitner ikke om spesielt høy produktivitet. Men Terje Nilsen er en kresen trubadur, han presenterer aldri noe han føler han ikke kan stå for hundre prosent. Alle platene hans er utgitt på små selskap uten stor markedsføring, og han har ikke vært noen hyppig gjest verken i radio eller TV. I lokalmiljøet i Bodø er Nilsen kjent som bohem og livsnyter, en artist som ikke stresser med sin egen karriere, men heller tar hver dag som den kommer.

Han spilte i en viseduo med Halvdan Sivertsen tidlig på 70-tallet, samt trioene PFT og Crossbreeze, som ga ut LPen Crossbreeze på Experience Records i 1974. Debutsinglen «Jean»/«Nytt og mitt» (1973) og debutalbumet Æ (1977) ble innspilt i Experience Studio i Mosjøen, med Nils J. Øybakken og Nilsen selv som produsenter. LPen inneholdt den originale versjonen av «Mjelle», en vakker hyllest til et lite sted utenfor Bodø. Nilsen brukte navnet Mjelle som metafor for ethvert drømmested, og gjorde således visen til noe mer enn en lokal hyllest. Sangen ble etter hvert omfavnet av folk fra Kirkenes til Lindesnes, mye takket være hyppig radiospilling. Resten av albumet Æ hadde en musikalsk meny som var noe mer rockete enn de senere utgivelsene fra Nilsen.

I 1981–82 var han med i The Broken Heart Orchestra sammen med Kari Svendsen, Steinar Ofsdal og Anne Grete Preus. Seks år tok det før oppfølgeren kom, men det var verdt ventetiden. Pop (1983) ble allerede ved utgivelsen utropt til en nordnorsk popklassiker, med signaturlåten «Blå ballade» i spissen for et knippe fengende låter fremført av et kremlag av musikere. Blant dem var Asbjørn «Asa» Krogtoft, som også var produsent sammen med Nilsen. Albumet ble gjenutgitt av Nord-Norsk Plateselskap i 1997.

Under navnet Sørpolnissen ga han i 1987 ut barnekassetten Sørpolnissen...broren til Julenissen. Kanskje (1990) inneholdt en nyinnspilling av «Mjelle», samt en fornøyelig versjon av «Baby, It’s Cold Outside» i en norsk variant kalt «Se for et vær det e’». Et av Nilsens malerier pryder coveret. Sånn (1996) ble innspilt med medlemmer fra Dance With A Stranger, mens Finn Sletten (eks Crossbreeze) var produsent. 22. februar 1998 hadde forestillingen Tvangsforestilling med forsvinningsnummer premiere på Piccadilly Pub i Bodø. Den besto av tale/vitser fremført av Ingrid Evertsen, Terje Nilsen og Oddmar Amundsen (gitar). Senere har trioen opptrådt sporadisk rundt i Norge med dette showet under tittelen Ei tvangsforestilling, bl.a. tre uker i juli 2000 på Radisson SAS Hotell i Bergen. Nilsen har også laget to CDer for næringslivet, Frie fugler... (1995) og Gledeståra (2002), som aldri har vært i ordinært salg.

I 2002 lånte Nilsen bort sin dype røst til hiphopgruppen Tungtvann på deres hitsingle «Pøbla». Han spilte inn en omskrevet versjon av «Mjelle» til albumet N’te gang (2005). Det var et samarbeid med Voksne Herrers Orkester, som består av Yngve Moe (Dance With A Stranger) på bass, Steinar Krokstad (Stage Dolls, Sambandet) på trommer og Harald Dahlstrøm (Hungry John) på keyboards. Disse medvirket også på Portrett (2007), hvor vi foruten en rekke Nilsen-originaler fikk hans melodi til Jakob Sande-diktet «Tollekniven» og en norsk versjon av Cole Porters «Let’s Do It, Let’s Fall In Love» («Vi gjør det»).

Sammen med de ti klassiske musikerne i Bodø Sinfonietta laget Terje Nilsen nye versjoner av sine mest kjente sanger på 2010-albumet Møte. Det er både ferske liveopptak og studioopptak med Tore Johansens band fra 2004 på Gledeståra (2012). Han er blitt tildelt Blixprisen (1997), Bodø kommunes kulturpris (2002) og Gammlengprisen (2002).
Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.