Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Tangle Edge

Velg forbokstav på

Tangle Edge fra Narvik har eksistert i over 20 år og spiller progrock. ''In Search Of A New Dawn'' (1989) vakte oppsikt i utlandet og førte til turneer i England, Italia og Russland.
Tangle Edge fra Narvik har eksistert i over 20 år og spiller progrock. ''In Search Of A New Dawn'' (1989) vakte oppsikt i utlandet og førte til turneer i England, Italia og Russland.

1978 -

Rockeband fra Narvik, startet av gitarist Ronald Nygaard og bassist Hasse Horrigmoe, som begynte å spille sammen i 1978.

De hadde mange bandprosjekter på gang, og fra april 1980 og frem til juli 1982 het de Sentralvaskeriet. Dette bandet hadde tre medlemmer som fast kjerne, i tillegg til de to nevnte var trommeslageren Tom Steinberg med. Sammen med vokalisten Kjartan Edvardsen medvirket de på LPen Draugen vise- og pop-festival 80.

Rune Forselv begynte på trommer i august 1982, samtidig med at de skiftet navn til Tangle Edge, men han sluttet i november samme år. Steinberg ble med igjen frem til februar 1985. Nå spilte Tangle Edge progrock – lange låter med rom for improvisasjoner. Høsten 1983 kom MCen Improvised Dropouts, og i 1987 fulgte de opp med Live >In The Precence Of Aphrodite. Her medvirket Svein Harald «Klasken» Hanssen på vokal på side to. Steinberg byttet plass med Forselv enda en gang i 1985, og holdt på til juni 1987. I oktober 1988 begynte trommeslageren Kjell Oluf Johansen og saksofonisten og fløytisten Svein Hugo Bergvik i bandet.

Platedebuten kom i juni 1989, med In Search Of A New Dawn, som vakte oppsikt i land som England, Italia, Frankrike og USA, og som førte til turneer først i England, Italia og Russland, senere også i Sverige og Danmark. Et liveopptak fra Napoli 1991 ble utgitt på Cosmorama i 2005. Tidligere hadde deres egen label Tangle Edge Productions (TEP) gitt ut Sumerian Kings And Joyful Doubts, som ble tatt opp i Norge og Danmark 1993–94.

Bergvik sluttet i 1991, og gruppen har siden vært trio. At de fungerer på scenen er trippel-LPen/ dobbelt-CDen Entangled Scorpio Entrance (1992) bevis på, og selv om den fyller seks sider i vinylformat, blir det aldri kjedelig og utarter aldri til intetsigende jamming. Albumet ble innspilt på Fossestua Discotheque i Narvik, og var det første trippellivealbumet i Norge.

Albumet Eulogy inneholder eldre ting, og ble bare utgitt i England. Tangle Edge har eget studio hjemme i Narvik, hvor de lager og spiller inn sin musikk. Nygaard, Horrigmoe, Steinberg og Steinar Johansen spilte i 2002–05 i bluesbandet Blue Lynx.

Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.