Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Tønes

Velg forbokstav på

28.04.1972 -

Frank Tønnesen, f. 28.04.1972, vokalist, gitarist og låtskriver, fra Hauge i Dalane på sørvestlandet.

Tønes skriver og synger om nære og fjerne ting på sokndalsdialekt. På hjemmesiden sin, Tønes i kyberrommet, har han lagt ut ordliste med vanskelige ord og uttrykk som forekommer i tekstene hans. Musikalsk kan Tønes beskrives som en representant for musikk som flytter grenser, som låner jazzens lekne sjel, rockens tekstspråk og visemusikkens ro, og som kobler dette med lun humor.

Flere har kalt Tønes for en Dylan på dialekt. Andre inspirasjonskilder for Tønes er skranglerock, Neil Young, Ole Paus, Bjørn Eidsvåg og Svein Tang Wa. De første platene til Tønes ble utgitt på det private selskapet Kinkverk. Senere skrev han kontrakt med Farmen. De viktigste medarbeiderne gjennom karrieren har vært bassist Gaute «Thengis» Tengesdal og gitarist Gunnar Tønnesen. Begge har også vært medprodusenter på mange av platene som Tønes har laget.

Johan Egdetveit var produsent på Det så e inne i krabben, mens Tim Scott (Ledfoot) var produsent på Grønnare gras. I tillegg til de nevnte CDene har Tønes gitt ut flere EPer: Maleri (Kinkverk, 1998), Bonde (Kinkverk, 1999), Sko ikkje sagt någe hvis det va drid (Farmen, 2000) og Sju (Farmen, 2003). Han ga i 2009 ut nyinnspillinger av noen gamle sanger på Sobihob. For det året ble han nominert til Spellemannprisen i klassen Årets tekstforfatter.

Siden 2010 har Frank Tønnesen spilt sammen med Egersund-gitaristen Frode Strømstad (Silver, I Was A King) i rockebandet Skjelvekommode, som debuterte samme år med vinylsinglen «Stapte Renault». Strømstad produserte hans nyeste soloalbum Sån av Salve (2012), som fikk kjempegod kritikk og nådde en svært overraskende 7. plass på VG-lista.

Det har en nyinnspilling med Kringkastingsorkesteret av «Bonde», som opprinnelig var med på Gobai(1998) og som i 2008 ble kåret til tidenes beste låt fra Rogaland.

Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.