Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Svein Tang Wa

Velg forbokstav på

Omslaget på Svein Tang Was single «Arbeidsløyså»/«Ongane» (1979) er et selvportrett. Singlen var en forsmak på debut­albumet ''Toffa''
Omslaget på Svein Tang Was single «Arbeidsløyså»/«Ongane» (1979) er et selvportrett. Singlen var en forsmak på debut­albumet ''Toffa''


06.04.1946 -


Vokalist, tekstforfatter, komponist og billedkunstner, f. 06.04.1946 i Stavanger.

Svein Tang Wa er en markant skikkelse i det rogalandske kulturbildet. Han er mest kjent for sitt samarbeid med Stavangerensemblet, samt soloplaten Hørr gjøken fra 1998. Til tross for sitt eksotiske navn og sin kinesiske bestefar, er Svein Tang Wa en ekte stavangergutt. Visene hans bærer i aller høyeste grad preg av hans tilhørighet til byen og omgivelsene. Han er utdannet ved Bergen Kunstog Håndverkskole som grafiker, og er selv ansvarlig for omslagene som pryder plateutgivelsene.

Debutalbumet Toffa (1980) var et musikalsk portrett av 50-tallets Stavanger, fylt av den kjærlighet og sarkasme som preger Tang Was forhold til sin egen by. Gjennomgangsfiguren Toffa var en prototyp av den stavangerske gategutten fra artistens egen barndomstid. Gunnar Roalkvam sto for de fleste av tekstene, mens Tang Wa komponerte all musikk. Blant medhjelperne i studio var Anders Bru og Reidar Larsen.

Med unntak av Tang Was revy i 1986, med arrangementer av Eivin One Pedersen, kom det ikke noen ny plate fra Svein Tang Wa før i 1998. Det var venner rundt ham, både i musikkmiljøet og i NRK Rogaland, som overtalte den beskjedne trubaduren til å gå i studio og spille inn noen av de mange visene sine. Blant disse vennene, som også deltok på innspillingen, var Reidar Larsen, Stene Osmundsen (fra The September When) og Øyvind Staveland (fra Vamp).

Resultatet, Hørr gjøken, ble utropt til årets beste norske album i 1998 av NRK P1. Flere av de samme musikerne spilte på oppfølgeren Rødast hjerta (2007), som ble nominert til Spellemannprisen. Men før det hadde Tang Wa utgitt albumet På kaNTEN (2005), med musikk av Ragnar Bjerkreim og tekster av Gunnar Roalkvam.

I 2008 kom han med en nyinnspilt versjon av debuten Toffa.
Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.