Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Susanne Sundfør

Velg forbokstav på19.03.1986 -

Susanne Aartun Sundfør, komponist, vokalist og pianist, f. 19.03.1986 i Haugesund. Hun er på få år er blitt en av Norges mest populære, kompromissløse og respekterte artister, har en meget sterk stemme og skriver personlige tekster.

Sundfør er inspirert av jazz, klassisk musikk og artister som Radiohead, Jeff Buckley, Radka Toneff, Rufus Wainwright, Ane Brun og Thomas Dybdahl. Flere sammenligner henne med Joni Mitchell og Carole King.

Sommeren 2005 varmet Susanne Sundfør opp for Tom McRae på hans norgesturné. På høsten flyttet hun til Bergen for å studere engelsk og etter hvert kunsthistorie. Under by:Larm-festivalen i Tromsø februar 2006 fikk hun en del oppmerksomhet i pressen. Våren 2006 var Sundfør stand-in for forbildet Ane Brun på en Madrugada-turné. På høsten ble promosinglen «Walls» sendt ut til radio. Den minneverdige, enkle, gripende balladen ble en hit på NRK P3, og utgitt på CD-single våren 2007.

I likhet med det kritikerroste debutalbumet Susanne Sundfør nådde «Walls» 3. plass på VG-lista. Det var produsert av Geir Luedy og utgitt i mars 2007 på hans bergensbaserte label Your Favourite Music. Albumet ga henne Spellemannprisen i klassen Årets kvinnelige artist, men hun bemerket før utdelingen at det ikke burde være noe kjønnsskille, og sa i sin takketale: «Jeg er først og fremst artist, og ikke først og fremst kvinne.» Sundfør ble også nominert til Årets nykommer-prisene på Spellemannprisen og Alarmprisen.

En akustisk nyinnspilling av debutalbumet – der piano og gitar er de eneste instrumentene, og innspilt etter dogmeprinsippet «kun én tagning i studio av hver låt» – ble utgitt i 2008 under tittelen Take One. En av låtene fra Susanne Sundfør, «Morocco», var imidlertid byttet ut med instrumentalen «Interlude». Sundførs avanserte kunstpop, vakre stemme, intense pianospill og gode tekster ble videreført på oppfølgeren The Brothel fra mars 2010.

Albumet var produsert av Lars Horntveth (Jaga Jazzist), som sammen med Sundfør spilte de fleste instrumentene. Det ble hyllet som et mesterverk av kritikerne, gikk til topps i Norge og ga henne Spellemannprisen i klassen Årets populærkomponist. Hun var også nominert til prisen for Årets kvinnelige artist (som hun takket nei til) og Årets tekstforfatter. I forkant av albumet kom den minneverdige singlen «The Brothel», som havnet på 2. plass og var ledsaget av en vakker musikkvideo. I Morgenbladets kåring i 2011 av tidenes 100 beste norske album havnet The Brothel på 15. plass.

Høsten 2010 ble Sundfør tildelt a-ha-stipendet på en million kroner. I 2011 var Sundfør gjestevokalist på den svenske rapperen Timbuktus hit «Kapitulera». Samme år urfremførte hun bestillingsverket A Night At Salle Pleyel på Oslo Jazzfestival. Dette ble utgitt digitalt og på LP på høsten. Sundfør har også vært assosiert medlem av indierockbandet Hypertext, og spiller keyboards og korer på deres 2010-album Astronaut Kraut!. I 2012 sang hun på sin kamerat Morten Myklebusts single «Away», på Susannas single «Death Hanging» og på Röyksopps hitsingle «Running To The Sea».

I forkant av utgivelsen av albumet The Silicone Veil i mars 2012, hadde den mørke og rytmiske singlen «White Foxes» nådd 19. plass. Det var produsert av Lars Horntveth og Susanne Sundfør i lag, og ble rost opp i skyene av et samlet kritikerkorps. Der forgjengeren tidvis ble oppfattet som mørk, lukket og kald i uttrykket, skimtet man denne gang en anelse mer varme og fylde i melodiene – i et stadig mer massivt og sammensatt lydbilde. I rak motsetning til tekstene, som hellet mot det omvendte; om fortvilelse, tap av illusjoner, tro og håp. Om vår mangelfulle evne til å ta inn over oss nedgangstidene vi befinner oss i. The Silicone Veil lå, i likhet med The Brothel, over 30 uker på VG-lista.
Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.