Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

The Sunbeams

Velg forbokstav på

1962 - 1964


Instrumental popgruppe fra Eidsvoll dannet i 1962 av Bjørn Vidar Smedsrud (rytmegitar), Ola Molstad (bass) og Ole Kristian Fredriksen (sologitar), alle med bakgrunn fra shadowsbandet The Commancheros.

De to øvrige medlemmene, Egil Werner Finbråten (saksofon) og Jan Erik Brustad (trommer), kom fra dansebandet The All Round Boys. Rutinerte musikere som de var, ble de raskt populære, og i 1963 vant de en platekontrakt hos Manu Records i en talentkonkurranse på Rondo i Oslo. Første innspilling var en instrumentalversjon av «I’ve Got A Lovely Bunch Of Cocoanuts» («Kokosnøtta»).

Låten slo raskt igjennom i Sverige og plasserte seg høyt oppe på hitlistene (2. plass Tio i Topp). Noen måneder senere toppet den hitlisten i Danmark (1. plass Ti-vi ka-li). Populariteten førte til at gruppen fikk opptre i det første norske popshowet på NRK TV, Pop-Korn, ledet av Vidar Lønn-Arnesen. Singlen ble distribuert i flere europeiske land og er i dag et ettertraktet samlerobjekt.

I oktober 1963 gjorde The Sunbeams opptak for det populære svenske TV-programmet Drop In i Narren Teatern i Gröna Lund i Stockholm. Samme ettermiddag – og på samme sted – gjorde The Beatles sine berømte TV-opptak, og delte garderobe med The Sunbeams. Ringo Starr forærte Brustad et par av sine trommestikker.

The Sunbeams spilte mye i Sverige og var kjent for sin ville saksofon og berømte hyl. De medvirket også i en stor popgalla i Tivoliets konsertsal, København, 19. januar 1964.

I juli 1964 ble tre av medlemmene innkalt til militærtjeneste og bandets historie var over. De rakk å spille inn 14 låter, utgitt som singler eller på EP. De delte også en single med The Snapshots, og akkompagnerte Barry Geddes på en single. Det ble solgt til sammen rundt 200 000 eksemplarer av deres samlede produksjon. Låtene er samlet og utgitt både på LP (1984) og på CD (1994).
Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.