Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Stiftelsen

Velg forbokstav på

''Kva hjelp det å synge'' (1974) med den mye radiospilte «På Karlsøy i Troms», var den første av to ­LP-plater med Stiftelsen
''Kva hjelp det å synge'' (1974) med den mye radiospilte «På Karlsøy i Troms», var den første av to ­LP-plater med Stiftelsen

1971 - 1982

Visegruppe startet i 1971. Gruppen het først Loelvens Stiftelse. Medlemmer fra starten var Petter Henriksen, Magnus Freberg, Hanne Kristensen og Hans M. Borchgrevink.

Debutplaten Kva hjelp det å syngje (1974) ble belønnet med Spellemannpris året etter. Etter en pause fra 1975, ble gruppen nydannet av Henriksen og Freberg, med Anders Baalsrud, Helle Ramstad og Kari Bremnes som medlemmer, og ga ut Stiftelsens fristelser (1981). I 1982 var de med i norsk Melodi Grand Prix med den ironiske reggae-låten «Romantikk» (tekst Bremnes, melodi Henriksen).

Stiftelsen var en kresen og uvanlig velklingende visegruppe med et repertoar som strakte seg fra revyviser via rock til middelaldertoner. «Romantikk» og Kari Bremnes’ solooppgaver på Stiftelsens fristelser er gjenutgitt på samleplaten Folk i husan (1993), her medvirker også Ola Bremnes.

Etter at gruppen ble oppløst i 1982, fortsatte Petter Henriksen samarbeidet med Kari Bremnes, og skrev melodiene til Tove Ditlevsens tekster på hennes solodebut Mitt ville hjerte (1987) og til hennes egne tekster på Blå krukke (1988).

Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.