Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Steinar Ofsdal

Velg forbokstav på

På sin første soloplate, ''Fløytesprell'' (1978), spilte Steinar Ofsdal blekkfløyte, panfløyte, sopraninoblokkfløyte, bambusfløyte, sopranblokkfløyte, sjøfløyte, tussefløyte, seljefløyte, spilåpipa, munnharpe, fiedel, langeleik, hardingfele, cuatro, gitar, kontrabass og perkusjon.
På sin første soloplate, ''Fløytesprell'' (1978), spilte Steinar Ofsdal blekkfløyte, panfløyte, sopraninoblokkfløyte, bambusfløyte, sopranblokkfløyte, sjøfløyte, tussefløyte, seljefløyte, spilåpipa, munnharpe, fiedel, langeleik, hardingfele, cuatro, gitar, kontrabass og perkusjon.


På ''Vestenfor måne'' (1989) samarbeidet Steinar Ofsdal med produsenten Atle Bakken, og de fleste melodiene var signert Ofsdal eller Bakken.
På ''Vestenfor måne'' (1989) samarbeidet Steinar Ofsdal med produsenten Atle Bakken, og de fleste melodiene var signert Ofsdal eller Bakken.


04.10.1948 -


Musiker, arrangør, komponist og produsent, f. 04.10.1948 i Oslo. Han spilte blokkfløyte og trekkspill som barn, cello i NRKs juniororkester, cello og kontrabass i De Unges Kammerorkester, og han var med i diverse andre band både innenfor pop, rock, jazz og visesang.

Ofsdal var aktiv i miljøet rundt viseklubben Dolphins på 60-tallet, og er med på en samleplate fra miljøet: Viser i trengsel (1972), og han var med i Young Norwegians sammen med Lillebjørn Nilsen og Bjørn Morisse. Som student i Salzburg gjennom tre år, med musikkpedagogikk som spesiale og konsertblokkfløyte som hovedinstrument, ble han sterkt interessert i den norske fløytetradisjonen, spesielt sjøfløyten. Han fikk lære å spille på denne av den siste av de gamle sjøfløytespillerne i landet, Herleik Stuvstad. Den teknikken han benytter på sjøfløyten, har farget hans måte å tilnærme seg instrumenter fra hele verden på.

Tidlig på 70-tallet samarbeidet han med Jon Arne Corell, Lars Klevstrand, Lillebjørn Nilsen, Kari Svendsen og Carl Morten Iversen på en utgivelse med Rudolf Nilsens lyrikk. LPen På stengrunn kom i 1973, og ble gjenutgitt på CD i 2001. Fløytesprell, som er Ofsdals første soloplate, kom i 1978 og ble nominert til Spellemannprisen.

Året etter var han, sammen med Lars Klevstrand, ute med To i spann, en plate som ble forbudt spilt på NRK – den hadde en tekst fra Dusteforbundet i Dagbladet som siterte en sangtekst hvor det ble harselert over nordnorske jenter. Ofsdals samarbeid med Klevstrand er mangslungent. De har bl.a. jobbet frem forestillingen Drømmen om Kaptein Sorte Bill (kassett, 1990). Klevstrand kledte seg som ekorn, mens Ofsdal var sjørøver. Sammen sang de nykomponerte barnesanger og kjente barneviser som «Nøtteliten». Sangene og instrumentalmusikken fra forestillingen er samlet på CDen Den magiske musikken (1994). De to er også med i gruppen Gatesangerne, sammen med Kjetil Skaslien og Kari Svendsen, med selvtitulert utgivelse i 1994 og Oslo-viser i 2000.

Etter flere år med opptredener på festivaler og konserter i Europa sammen med Lillebjørn Nilsen, reiste de to til USA, og to konsertopptak fra Sør-Dakota ble grunnlaget for platen Live At Sioux Falls, som kom ut i USA i 1980, året etter i Norge. For platen Hat Trick fikk han Spellemannpris i åpen klasse i 1983. Platen ble senere det musikalske grunnlaget for NRKs Montreux-bidrag i 1984.
Utover på 80-tallet kom det ytterligere to soloplater: Reisefeber (1985) og Kalender (1987). På sistnevnte høres den unge Arve Moen Bergsets guttestemme.

CDen Sjøfløyta med Steinar Midtstigen er i dag et standardverk innen instrumentet. Den fikk Spellemannpris i 1989. På Vestenfor måne (1989) samarbeidet han med Atle Bakken (eks Eberson Group, som rett etter at innspillingen var ferdig reiste til L.A. for å jobbe med Michael Jackson, og bosatte seg der. Seljefløyta (1997) er en utgivelse med bare seljefløyte, både tradisjonelle slåtter og egenkomponert musikk spilt av Hans Fredrik Jacobsen og Hallgrim Berg sammen med Ofsdal.

Steinar Ofsdal Trio er musikerne bak platen [ pi:p] fra 1997. Trioen består foruten Ofsdal av Helge Andreas Norbakken, som i mange år har spilt trommer i Mari Boine Band, og Olav Torget. Her gjorde musikerne bruk av alle de rare og spesielle instrumentene som Ofsdal hadde samlet gjennom årene. Trioen har flere samarbeidsprosjekter i Kina bak seg med kvartetten Qing Mei Jing Yue, som består Yang Jing (pipa), Liu Yuening (yang qin), Zhang Xiaohong (gu zheng) og Yu Hongmei (erhu). Yang Jing har et stort navn i Kina og Japan.

I gruppen Bukkene Bruse har han sammen med Annbjørg Lien og Arve Moen Bergset fra slutten av 80-årene gitt ut en rekke plater hvor egne komposisjoner i folkemusikalsk stil høres sammen med tradisjonelle slåtter og sanger. Den første kom i 1993. Fra den andre platen, Åre (1995), er også Bjørn Ole Rasch med. Flere av utgivelsene er kommet ut separat i USA, hvor The Stone Chair (Steinstolen) ble kåret til beste world music-CD i nettbutikken Amazons Listmania 2002. Bukkene Bruse har også gitt ut Den fagraste rosa (2001) og konsertalbumet Spel (2004). Førstnevnte ble utgitt som The Loveliest Rose i USA 2002.

I 2004 ble Ofsdals 10 år lange samarbeid med musikerne Becaye Aw og Kouame Sereba tilgjengelig på CD: Kaké. Hans store interesse for folkemusikk fra andre land har avstedkommet mange prosjekter, og spesielt er hans interesse blitt fanget av den kinesiske musikken – i Kina går han under navnet A Fú. Han har flere samarbeidsprosjekt hvor den kinesiske musikktradisjonen står sentralt, som i gruppen Dongxi Pengttou med de kinesiske musikerne Zhang Zhulian og Zhou Huilin. Huilin spiller hardingfele i tillegg til sine kinesiske instrumenter, han har lært felespill av Leif Rygg.

Som fløytespiller i Secret Garden har han turnert i Kina, USA, Norge og i Australia, med stor suksess bl.a. i Sydney Opera House. Hans nye store bandprosjekt Steinar Ofsdal WINDBAGS hadde en knallstart på NRK i 2004, og består ellers av Unni Løvlid, Bergmund Skaslien, Olav Torget, Gjermund Silset, Helge Andreas Norbakken og Kenneth Ekornes. De kalte seg Ofsdal Enno på 2008-albumet Sviv. Året etter kom hans kildeplate med slåtter for sjøfløyte og seljefløyte: Fjellfløyta – vårfløyta.

Ofsdal har virket som musikkpedagog helt fra 70-tallet. Hans pedagogiske virke er i senere tid stort sett knyttet til kurs og seminarer innen folkemusikk. Han har lenge undervist i sjøfløyte ved Norges Musikkhøgskole, hvor han i 2011 ble utnevnt til professor i folkemusikk. Han har også deltatt i arbeidet med å utforme musikkdelen av den nye læreplanen for grunnskolen av 1997. Han har gitt ut flere notesamlinger: Steinar’s fløytebok (1984) og Kalender (1987), og han har gitt ut boken Norsk folkemusikk og folkedans (med CDer, 2001). Han har komponert musikk til teater, film, TV og radio, og har vært innom mange genrer, men alltid brukt av sin store kunnskap om instrumenter og musikk fra hele verden.

I 2009 ble Ofsdal tildelt Egil Storbekkens musikkpris – og han ble dobbelt vinner av Landskappleiken i klassene seljefløyte og sjøfløyte.
Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.