Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Span

Velg forbokstav på

Span kom med en del singler før sitt første album ''Mass Distraction'' (2004), mest kjent er «Found» (2003)
Span kom med en del singler før sitt første album ''Mass Distraction'' (2004), mest kjent er «Found» (2003)

1999 -

Rockeband fra Bærum, startet som Explicit Lyrics i 1996. Bandet besto da av Joff (Fridtjof Nilsen) på gitar, Burn (Jarle Bernhoft) på vokal, Rouge (Roger Zernichow-Brekke) på bass og Rage V (Vegard Eriksfallet) på trommer.

Explicit Lyrics utga singlen «Flow» i 1997, samme år som de spilte på både Quart- og Kalvøyafestivalen. «Hardtslående, funky og groovy» sto det på et presseskriv utgitt rett før deres eneste album Lipshave ble sluppet på Mega Records i 1998. Bandet ble litt frustrert da Lipshave ikke solgte som forventet, bassist Rouge sluttet, og Explicit Lyrics eksisterte som trio med Burn på bass i halvannet år.

I 1999 ble bandet til Span. Kun Nilsen og Bernhoft var tilbake. Nye medlemmer var bassist Vemund «Wes» Stavnes og trommeslager Fredrik Wallumrød. De utga en EP på Playground med tittelen Baby’s Come Back, for så å bli det første norske bandet med kontrakt på legendariske Island Records i mai 2002. Span har turnert mye i Storbritannia. De finansierte for øvrig et UK-opphold ved at Nilsen medvirket i reklamefilmer for Opplysningskontoret for kjøtt. På tampen av 2003 sluttet Stavnes, som ble erstattet av Kim Nordbæk.

Span kom med tre singler, «On My Way Down», «Found» (14. plass på VG-lista i 2003) og «Papa», før de albumdebuterte noe forsinket med Mass Distraction i februar 2004. Albumet var produsert av Gil Norton, som bl.a. har Pixies og Foo Fighters på samvittigheten, og fikk meget god mottagelse både i musikktidskriftet Kerrang og New Musical Express. Det nådde 5. plass, ble nominert til to Spellemannpriser og ga bandet en hit med «Don’t Think The Way They Do» (11. plass i 2004). Både andrealbumet vs. Time og singlen «Cut Like Diamonds» nådde Topp 5 i 2005, men fikk blandet kritikk.

Span ble oppløst høsten 2005. Nilsen, Nordbæk og Wallumrød dannet i januar 2006 bandet Dog Almighty sammen med vokalisten Sindre Mehl (Farout Fishing). Året etter ga de ut et selvtitulert album. Wallumrød er også medlem av El Caco samt Container (sammen med Nilsen), som ga ut albumet Container i 2011. Samme år fikk Jarle Bernhoft massiv solosuksess under navnet Bernhoft.

Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.