Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Somebody's Darling

Velg forbokstav på

Somebody's Darlings single «Only Time»/«You'll Remember Me» var en forsmak på debuten ''Somebody's Darling'' (1993) som solgte 70 000
Somebody's Darlings single «Only Time»/«You'll Remember Me» var en forsmak på debuten ''Somebody's Darling'' (1993) som solgte 70 000


1993 -


Countryduo bestående av Liz Tove Vespestad og Tine Valand fra Jessheim. Blant frontfigurene i den norske rootsbølgen ved inngangen til 90-tallet.

Det hele startet da de to lærerstudentene Vespestad og Valand møtte hverandre på et etterutdanningskurs i Newcastle i 1988. De fant raskt ut at de hadde en felles interesse for musikk, og begynte å opptre sammen på den lokale puben. Vel hjemme i Norge flyttet de sammen i en leilighet på Carl Berner i Oslo, og konsertdebuten fant sted på en pizzarestaurant i nærheten. Som honorar fikk de hver sin halvliter. Derfra gikk det raskt oppover.

De ble oppdaget som gatemusikanter på Egertorget, og snart var platekontrakt med Sonet i boks. Debutalbumet Somebody’s Darling kom i 1993 – kort tid etter at begge hadde blitt mødre for første gang – og de fikk en stor radiohit med Steve Wynn-låten «That’s Why I Wear Black». Duoen vekslet mellom coverlåter og egne komposisjoner, og kritikerne var enige om at det hele var lekkert og stødig gjennomført.

Albumet solgte hele 70 000 eksemplarer, og jentene kunne bli musikere på heltid. De varmet opp for Emmylou Harris på hennes skandinaviaturné. I 1993 deltok Somebodys Darling i plateprosjektet Hadde månen en søster – Cohen på norsk. Poeten Håvard Rem hadde gjendiktet tolv av Leonard Cohens mest kjente låter til norsk. I tillegg til Vespestad og Valand (som sang «Dans meg gjennom kropp og ånd») bidro Kari Bremnes, Claudia Scott, Kristin Solli, Sidsel Endresen og Kirsten Bråten Berg på denne platen.

Duoens andre album, Forever For Now (1994), solgte ikke like mye som forgjengeren, og i 1995 gikk Vespestad og Valand hver sin vei. De ville satse på solokarrierer. Tine Valand valgte å rendyrke countrystilen da hun slapp albumet She’s Just Leaving (1996), som var innspilt i Austin, Texas. Liz Tove Vespestads solodebut, Blackout (1997), var mer preget av rufsete rock. Hun er for øvrig søster av trommeslageren Jarle Vespestad.

I 2003 gjenoppsto Somebody’s Darling med samlingen Still Wearing Black, som også inneholdt fire nye låter. Og i 2007 kom et nytt album, Walls, som falt ut av VG-lista etter to uker og 19. plass.
Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.