Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Siri Nilsen

Velg forbokstav på


12.04.1985 -

Siri Anne Nilsen, sanger, gitarist, låtskriver, skuespiller og danser, f. 12.04.1985 i Oslo, oppvokst på Sagene. Hun er datter av Lillebjørn Nilsen og den amerikanske oversetteren Shari Gerber Nilsen (som koret på en rekke norske plater i 80-årene).

Midt på 90-tallet spilte hun i filmene Over stork og stein og Maja Steinansikt. Før hun kunne leve av musikken, jobbet Siri Nilsen med ballettdans og dubbing av barnefilmer. Hun debuterte som liveartist i april 2007, begynte å spille på små klubber og vant Grappas debutantpris for 2008. Nilsen spilte på den tiden også i bandet Blues Run The Game sammen med bl.a. Jens Carelius.

Jan Martin Smørdal produserte debutalbumet Vi som ser i mørket (2009), der hennes enkle, personlige, nære tekster var på både norsk og engelsk. Gjennombruddet kom i 2011 med den melankolske, hudløse oppfølgeren Alle snakker sant, som greide 7. plass og hele 21 uker på VG-lista, og ble nominert til Spellemannprisen. Albumet var produsert av Jens Carelius og Øyvind Røsrud Gundersen (Rumble In Rhodos), og har ti norskspråklige folkpopsanger i et drivende og vakkert lydbilde dominert av akustiske strengeinstrumenter, tangenter og diverse perkusjonsinstrumenter. Det ble utgitt i Storbritannia i 2012. Tittelsangen «Alle snakker sant» ble en Topp 3-hit.

På konserter bruker Nilsen effektpedaler til looping og sampling av sin særpregede stemme. Tidligere opptrådte hun alene med sin ukulele, men nå spiller hun med et band som teller sju musikere. I august 2012 ga hun ut det digitale albumet Live fra Rockefeller Music Hall.
Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.