Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Severin Martin Nythe

Velg forbokstav på

Den populære sangeren og trekkspilleren Severin Nythe startet for alvor karrieren da han ble refrengsanger i Akres trio i radioen
Den populære sangeren og trekkspilleren Severin Nythe startet for alvor karrieren da han ble refrengsanger i Akres trio i radioen


04.03.1905 - 10.06.1980


Slagersanger og trekkspiller fra Tistedalen i Østfold, 04.03.1905–10.06.1980. Nythe startet fem år gammel med énraders durspill. 18 år gammel gikk han over til kromatisk trekkspill, og spilte til dans i hjemdistriktet.

Trekkspilleren Ottar E. Akre oppdaget den talentfulle tistedølen, og skaffet ham spillejobb i Oslo. Han begynte samtidig som refrengsanger i Akres trio når trioen var i radioen, og det ble starten på grammofonkarrieren. Det skulle bli nærmere 200 innspillinger for plateselskapene Sonora, Rex og Columbia, HMV og Musica. Debutplaten, innspilt i 1931, var «Det blir atter sol og sommer» (Columbia), som ble den reneste landeplage på 30-tallet.

30-årene ble nok de viktigste årene i Nythes platekarriere, og blant en lang rekke kjente slagere kan nevnes «Bestefars vals» og «Det er sommerkveldens melodi», begge for Columbia. Repertoaret var ikke bare de mest populære 30-tallsslagerne. Også flere humoristiske viser i beste Zetterstrøm og Kristoffersen-stil ble lansert av Nythe.

Som restaurantmusiker i hovedstaden opplevde han melodienes popularitet på pulsen, og tok de fleste på sparket. Men da han fikk forespørsel om å spille «Svin du stjal min trøye» måtte han melde pass – helt til det ble klart at mannen med ønsket mente «Wien du Stadt meiner Traume».

Som Sonora-artist ble Severin Nythe også populær i Sverige. Sammen med slagersangerne Steinar Jøraandstad og Øivind Lunde var han blant de norske artistene som solgte mest plater på den andre siden av Kjølen i 30-årene.
Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.