Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Septimus

Velg forbokstav på

Septimus' ''Septimusikk 3'' (1983) avsluttet karrieren til et av 70-tallets største danse-popband
Septimus' ''Septimusikk 3'' (1983) avsluttet karrieren til et av 70-tallets største danse-popband

Danseorkester/popband fra Oslo som var et av Norges største på 70-tallet. Starten var i 1969, da de gjenværende medlemmene av Rune Alstedts Orkester trengte ny vokalist. Viseduoen Dobbelt Opp, med Birger Dahlmann (gitar) og Steinar Fjeld (vokal, gitar), ble deretter medlemmer.

Fjeld hadde også hatt en viss suksess på egenhånd og fant på navnet Septimus. Det ble bestemt at bandet skulle satse mer profesjonelt. For sikkerhets skyld ble de den første tida booket som Septimus med Dobbelt Opp og Steinar Fjeld, skjønt Dobbelt Opp-navnet forsvant ganske fort. Septimus hadde mange utskiftninger opp gjennom årene, og kun to musikere var med hele tida, trommeslageren Kai Knutsen og Steinar Fjeld.

Bandet hadde blåserrekke de første årene, og lå da sterkt i Blood Sweat & Tears-gata. Av andre kjente musikere som var innom, kan nevnes Finn John Andresen (tidligere i bl.a. The New Beatnicks, senere i New Jordal Swingers), Trond Graff (eks-Pussycats), og Trond Eliassen (Torry Enghs). Dessuten vikarierte Benny Borg på en turné tidlig på 70-tallet.

Allerede i 1971 var Septimus på turné i USA, og ga ut noen singler både på RCA og EMI før de startet en lengre platekarriere på Talent i 1973. Deres første LP I lag med Septimus ble innspilt live i studio. Det ble flere album etter hvert, skjønt ingen av dem gjorde seg bemerket på VG-lista. På midten av 70-tallet fikk bandet suksess i Thailand, med låter som «Sha-la-la», «Telstar», «Thailand Girl» og «When You Walk In The Room». De var umåtelig populære på scenen der en periode, da de kjørte rock’n’roll-show med 50-tallsmusikk.

Ellers var Septimus et svært aktivt band. I 1975 hadde bandet 241 spillejobber, året etter var dette redusert til 211. I 1980 fikk de tilbud om å flytte til Thailand, og satse for fullt på det asiatiske markedet. Dette var ikke alle medlemmene villige til, og bandet forble i Norge. Bandet skiftet plateselskap i 1983, og skled fra hverandre mot midten av 80-tallet. Høsten 1986 sluttet Fjeld, hvorpå Jenny Jenssen ble ny vokalist.

Fra ca. 1994 het orkesteret Jenny Jenssen & Septimus, hvor også tidligere Septimus-medlem Dahlmann spilte en periode. Men bortsett fra det, har ikke dette noe med det opprinnelige Septimus å gjøre. Samleplata Det beste av det meste feiret Septimus’ 40-årsjubileum og har én ny innspilling, «Save Your Heart For Me», som er en duett med Steinar Fjeld og Jenny Jenssen.


Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.