Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Satyricon

Velg forbokstav på

Satyricon regnes som et av de beste bandene innen black metal, og med ''Volcano'' (2002) og hitlåten «Fuel For Hatred» nådde de også ut til et større publikum
Satyricon regnes som et av de beste bandene innen black metal, og med ''Volcano'' (2002) og hitlåten «Fuel For Hatred» nådde de også ut til et større publikum

Black metal-band fra Oslo, etablert i 1991 og regnet som et av de beste bandene i sin genre. Basisen i Satyricon er Satyr (Sigurd Wongraven) på gitar/ vokal/bass/keyboards og Frost (Kjetil Haraldstad) på trommer (siden 1993).

Det er stort sett disse to som står for all innspilling i studio. Blant gjestemusikerne de har brukt, kan nevnes Anders Odden (Cadaver, Magenta), Obsidian C. (Arnt Grønbech; Keep of Kalessin) og Ingar Amlien (Crest of Darkness). På Volcano gjorde også Anja Garbarek noen vokale innslag. Duoen bruker per 2012 Gildas Le Pape (gitar), Azarak (Steinar Gundersen, gitar; Spiral Architect) og Brice Leclerq (bass) som livemusikere.

Demoen The Forest Is My Throne fra 1992 ble presset i 1500 eksemplarer, og distribuert i toneangivende miljøer også utenfor Norge. Debuten Dark Medieval Times kom i 1993, og fikk svært god mottagelse. The Shadowthrone (1994) solgte bra, herfra stammer låten «Hvite Krists død». Året etter kom The Forest Is My Throne-demoen ut, som en split-CD med Enslaveds kjente demo Yggdrassil.

Neste utgivelse, Nemesis Divina, ble gruppens første storselger – mer enn 100 000 eksemplarer gikk ut, og de gjennomførte sin første store Europaturné. De ble også det første bandet i genren som ga ut video (1996), hvor låten «Mother North» er med. De to neste utgivelsene befestet Satyricon som et ledende band, og de turnerte både i Europa og USA. På en av Europaturneene var de invitert med som Panteras «special guests». Satyricon bidrar på to DVD-er: turnédokumentaren Roadkill Extravaganza (2001) og Armageddon Over Wacken Live (2002).

Rebel Extravaganza (1999) var første Satyricon-album på Topp 40 i Norge. Det var mindre pompøst og mer preget av primitive riff og et industrielt bakteppe av støyende samplinger. Rebel Extravaganza ble lansert i en såkalt Deluxe Edition i 2006. Det mørkere og mer organiske Volcano (2002) kom ut på EMI-labelen Capitol, fikk både Spellemannpris og Alarmpris, debuterte på 4. plass på VG-lista og inneholder «Fuel For Hatred», som var første black metal-låt som ble A-listet på P3.

Bandet turnerte i Nord-Amerika i 2004 med Slipknot-trommeslager Joey Jordison, etter at Frost ikke fikk visum til USA. Turneen og lanseringen av Volcano ble noe amputert da to av bandets turnémusikere ble arrestert i Canada i desember 2004, mistenkt for voldtekt. Anklagene ble siden frafalt. Satyricon ga våren 2006 ut Now, Diabolical på Sony BMG i Norge og Roadrunner Records internasjonalt. Albumet gikk opp til 2. plass på VG-lista, der det ble 7. plass på dets single «K.I.N.G.».

Både Now, Diabolical og oppfølgeren The Age Of Nero (2008) havnet på Topp 30 i Finland. Albumet nådde 5. plass i Norge og 26. plass i Sverige, og ble solgt med en 10-spors bonusdisk i Europa. Satyr spilte i 1993–95 også i Storm med Fenriz (Darkthrone) og Kari Rueslåtten. Deres album Nordavind (1995) er en blanding av norsk folkemusikk og atmosfærisk metal. Frost er også medlem av 1349, og har tidligere spilt trommer for bl.a. Gorgoroth og Zyklon-B.

Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.