Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Rune Rudberg

Velg forbokstav på

Det store gjennombruddet for Rune Rudberg kom med singlen «Ut mot havet» (1988), som solgte 190 000 eksemplarer. LP-en med samme navn ble arrangert og produsert av Nick Borgen i Sverige
Det store gjennombruddet for Rune Rudberg kom med singlen «Ut mot havet» (1988), som solgte 190 000 eksemplarer. LP-en med samme navn ble arrangert og produsert av Nick Borgen i Sverige


23.08.1961 -


Rune Rudberg er oppvokst i en musikalsk fami­lie. Hans far var bestyrer av Folkvang danselokale, og unge Rune fikk av den grunn oppleve mange av 60­- og 70­-tallets store danseband på nært hold. 15 år gammel reiste han hjemmefra for å livnære seg som musiker. I løpet av det neste tiåret bodde han flere steder i Norges land, både i nord og sør, øst og vest. Hele tiden sang han med forskjellige danseband.

Rudberg deltok i gruppen 2+2+2 på en sang­festival i Sverige i 1983, og tok hjem førsteprisen. Dette førte til hans platedebut i form av singlen «Alle vil vi gratulere», som ble en gjenganger i Ønskekonserten. Sammen med to av medlemmene i 2+2+2 – søstrene Laila og Heidi Holm – dannet han trioen Run With The Girls i 1985. Nick Borgen var produsent for singlen «Hot Summer», som ble utgitt i mange europeiske land i 1986. Året etter kom singlen «A Hopeful Heart», en duett med Gitte Persson.

Det store gjennombruddet kom i 1988 med «Ut mot havet». Det var plateprodusent Arve Sigvaldsen som foreslo for Rudberg at han skulle synge inn en norsk versjon av «You Want Love», en slager av den tyske duoen Mixed Emotions. Rudberg tente umiddelbart, og dro til Gøteborg for å gjøre sin innspilling med Nick Borgen som produsent. Ut mot havet ble årets store platesuksess i Norge i 1988, og albumet toppet salgslistene i lang tid. Landets musikkpoliti forsøkte som best det kunne å latterlig­gjøre Rudberg, men kritikken prellet av på artisten.

Allerede året etter var han klar med en ny suksess, «Vinger over Europa», som han også fremførte i den norske Melodi Grand Prix-finalen i 1989. Albumet med samme navn nådde 7. plass. Han toppet også Norsktoppen med «Ut mot havet» (i 13 uker) samt «Farvel Maritha» i 1989 og «Varme overalt» i 1990. Etter tre soloalbum med Nick Borgen som pro­dusent, valgte Rune Rudberg å ta imot en invitasjon fra dansebandet Scandinavia om å bli deres nye vokalist. Han var bandets frontfigur i to perioder på 90-tallet, og deltok på til sammen fire plater hvor han også fikk markert seg som komponist.

Mellom de to oppholdene i Scandinavia slapp Rudberg et countryinspirert album, Tidevannsbølger (1994), samt en samleplate med den treffende tittelen Landeplager (1995). Albumet På nye eventyr i 2000 markerte en ny opptur for Rudberg, der artisten fremsto med et mer avslappet forhold både til seg selv, sin mu­sikk og sine omgivelser. Den selvironiske siden av ham kom frem i sangen «1001–1002–1003», hvor han harselerte over sitt mye omtalte kvinnetekke. Samme år laget han også en single for å hylle sitt favorittprogram på TV, Hotel Cæsar.

Et nytt band ble dannet og en ny musikalsk plattform lagt i 2004 med albumet Gone Country. To års forberedelser resulterte i hans første engelsk­ språklige countryalbum, en plate som ifølge artisten selv var skreddersydd for bilkjøring og vorspiel. Ann Tayler bidro med fire låter, og sang duett på ett nummer. Høsten 2004 ble Rudberg medlem av Scandinavia for tredje gang, men fikk sparken i au­gust 2005 fordi han ble arrestert da han var i besit­telse av narkotika.

Han sang med rapperne Jaa9 & OnklP på «Stank Ass Hoe pt. 2», som var en stor hit i 2004–05. Etter at pikante bilder med ham ble spredd på Internett, skrev han og William Kristoffersen (Ole Ivars) «Nå har alle folk fått se’n» til albumet Rett fra sofaen (2007). Rune Rudberg har deltatt fem ganger i Melodi Grand Prix.
Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.