Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Ronald

Velg forbokstav på

Ronald Holberg fikk platekontrakt i 1996 i en alder av 59 år, med musikk for godt voksne. ''Ronald 5 – Schlager-minner'' (1999) inneholder slagere fra 40- og 50-tallet
Ronald Holberg fikk platekontrakt i 1996 i en alder av 59 år, med musikk for godt voksne. ''Ronald 5 – Schlager-minner'' (1999) inneholder slagere fra 40- og 50-tallet

25.05.1937 -

Ronald Holmberg, vokalist fra Heistad utenfor Porsgrunn, f. 25.05.1937 i Skien.

Ronald repre­senterer en musikkstil som defineres som «musikk for godt voksne». Han er utskjelt av landets plate­anmeldere, men ved å selge i overkant av 10 000 eksemplarer av hver utgivelse, har Ronald plassert seg som en av landets mest stabile plateartister.

Ronald Holmberg startet sin karriere i danseor­kester på midten av 50­-tallet. Han spilte med mange orkestre i skiensområdet, bl.a. Swingkvartetten, Bellevue Band, Roy Ronald og Excelsior Band, som ble dannet av Aage Samuelsen. Ronald fikk etter hvert sceneangst, og satt helst bak høyttalerkassene når han skulle spille. Han måtte til slutt gi seg som dansemusiker i 1980, og konsentrerte seg i stedet om å komponere melodier for andre. Han skrev en rekke melodier for Sputnik, bl.a. «Karianne».

Etter flere år med angst, tok Ronald mot til seg og spilte inn en kassett med egne sanger i 1992. Den­ ne gikk han med fra dør til dør for å tilby, men bare sju personer kjøpte kassetten. Han ga ikke opp, men laget enda en selvfinansiert kassett – som ble møtt med samme entusiasme i nærområdet. Neste skritt var å ikle seg solbriller og oppsøke plateprodusent Terje Welle Busk – mannen bak Sputnik og Gudny Dahlen. Busk ble begeistret, men lot Ronald sitte på vent noen måneder før han endelig slo til.

Etter å ha drevet med musikk på fritiden i 45 år, fikk Ronald Holmberg platekontrakt i 1996, i en alder av 59 år. På kort tid hadde han spilt inn nok melodier til å fylle fire CDer, og innen utgangen av 1999 hadde han lansert Ronald 7. Rekorden ble satt i 1999, da han ga ut tre CD­er på sju måneder. Hele tiden kjempet artisten og plateselskapet i motvind. Ronald slapp sjelden til i radio, og platene hans ble hudflettet av musikkpressen. Han var derfor av­ hengig av jungeltelegrafen, og dette ga inspirasjon til en av sangene på hans tiende plate. «Love You Baby (dunk dunk dunk)» var Ronalds kommentar til all den angloamerikanske musikken som blir foretrukket av landets radiostasjoner, på bekostning av norsk musikk for «godt voksne». Sangen toppet Norsktoppen i 2001.

Platene til Ronald holder en fast formel, der han veksler mellom en meny som inneholder eget ma­teriale og slagere fra 40­- og 50­-tallet. Disse bærer undertittelen Schlager-minner. Artisten selv har ingen problemer med å definere det han driver med som ren nostalgi. Han har sin egen enkle forklaring på hvorfor han er blitt så populær: Stilen hans er folkelig, og sangene vekker minner hos lytterne.

I tillegg til sitt store platesalg har han mottatt flere utmerkelser, deriblant «Årets artist i Tele­mark» to år på rad. Folk over hele landet har satt seg opp på liste for å få tilsendt nye plater med Ronald allerede før de er innspilt. Den mest svorne tilhengeren er en mann som har tegnet abonnement på livstid på alt som Ronald kommer til å gi ut. Busk Records ble imidlertid nedlagt i 2011, og Ro­ nald ga på tampen av året ut sitt 20. og siste album Ronald 20 – og takk for meg.


Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.