Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Rolv Wesenlund

Velg forbokstav på

På 60-tallet begynte Rolv Wesenlund å lage show-forestillinger med kollega Harald Heide Steen jr. (Wesensteen). I samarbeid med Sigurd Jansen skapte de'' Livaktig At The Kaffistova'' i 1969, som bl.a. inneholder «Wesenlund synger Edvard Grieg» og «Mirage».
På 60-tallet begynte Rolv Wesenlund å lage show-forestillinger med kollega Harald Heide Steen jr. (Wesensteen). I samarbeid med Sigurd Jansen skapte de'' Livaktig At The Kaffistova'' i 1969, som bl.a. inneholder «Wesenlund synger Edvard Grieg» og «Mirage».


17.09.1936 - 18.8.2013


Skuespiller, kringkastingsmann og skribent, f. 17.09.1936 i Borre (Horten).

Wesenlund markerte seg tidlig som saksofonist og vant norgesmesterskapet for amatørjazzmusikere to ganger. Med bakgrunn som skribent i flere aviser og frilansjazzmedarbeider i NRK, ble han rundt 1960 innspillingssjef hos Philips og senere hos Arne Bendiksen. Han var ansvarlig for Philips’ store satsing på Bergen Beat midt på 60-tallet, et tidlig forsøk på å lansere norske grupper innen det man den gang kalte piggtrådmusikk. Helge (Nilsen), Rune (Larsen) & The Stringers var den mest kjente av disse gruppene.

Fra 1966 var han i en tid programsekretær i NRK. Sammen med andre unge, fremadstormende menn med stor entusiasme for det nye fjernsynsmediet – som Harald Heide-Steen jr., Harald Tusberg, Bengt Calmeyer og den svenske regissøren Bo Hermansson – etablerte han en opprørsk, med datidens øyne ganske bøllete type underholdning. I TV laget de Kunden har alltid rett, en parodi på samtidige TV-programmer, i radioen de legendariske Telefonrøret og Hørerøret, som gjorde suksess på plate (singlen «Telefonrør nr. 1» nådde 8. plass i 1967), og på restaurant Cecil i Oslo hadde de i 1965 den nyskapende, tilsynelatende improviserte revyen Lysthuset, nå med Elsa Lystad og Karin Krog på laget.

Wesenlund var speaker i den merkverdige radioserien Radio Skagerak, som ble en populær LP. Hans mest markante tidlige kreasjon var Feriebiskop Fjertnes, og platen Feriebiskop Fjernes slår til igjen (1968) ble en bestselger. Wesenlund spilte også i flere filmer. Det store, folkelige TV-gjennombruddet ble satireserien Og takk for det (1968), der Wesenlund, Heide-Steen og Kirsti Sparboe presenterte klassikere som «Supperådet», «Hos tannlegen» og «Doble fustasjeopphengsforkoplinger». Serien ble en bestselgende plate, og ble laget i en like populær svensk versjon. Den medførte også trioens gjennombrudd på Chat Noir i revyen Hjertelig tilstede (1970), som også medførte en populær LP.

Wesenlunds mest bemerkelsesverdige rollekreasjon er Fleksnes (fra 1972). Selv om han har hatt stor suksess i revyer, farser og andre komedier, både på scenen og på film, har Wesenlund også en stor musikalkarriere. Den første store musikalrollen var tittelrollen i Bør Børson jr. på Det Norske Teatret i 1972 og i filmatiseringen fra 1974. Fra den ble «Børs song», «Omforladels O. C. Bentzen» og duetten «Wienerbrødtango» med Sølvi Wang regelrette slagere, og LPen fra forestillingen ble en Spellemann-belønnet bestselger. Rolv Wesenlund har hatt en rekke hovedroller, som i Charlies tante på Det Norske Teatret 1994. Den var så populær at den ble overført til Chateau Neuf, oversatt til riksmål og filmatisert for TV. Han var Leopold i Sommer i Tyrol i Oslo, Århus og København, og 1987 var han homofil dragartist i Jerry Hermans La Cage Aux Folles på Chateau Neuf.

De mange plateutgivelsene han er med på, er stort sett lyd fra TV- og radioprogrammer og platene fra musikalene. Han er ubetalelig som oberst Hathi i en studioversjon av Disneys Jungelboken (1972). Sommersinglen «Om litt er kaffen klar»/«Sommer over Kjølen» (1992) har fått kultstatus, og begge sidene er senere inkludert på flere sommerplater.

Gjennom mesteparten av karrieren har Wesenlund markert seg som ivrig og ofte kontroversiell debattant og kronikør, og han har gitt ut flere essaysamlinger. Han er også en kunnskapsrik programleder i TV, og talkshowet Wesenstund på TVNorge 1994–2000 var så populært at det vakte direkte harme da kanalen la det ned – fordi det hadde for lave seertall blant ungdom. Wesenlund ble ridder av 1. klasse av St. Olavs orden i 1996, og har mottatt Amandaprisens, Komiprisens og Wenche Foss’ hederspriser, Leonardstatuetten og Justerprisen. Han gikk ut av tiden 18. august 2013, til hele nasjonens uttalte sorg.
Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.