Rolf Løvland

Velg forbokstav på

Rolf Løvland har fått en stor internasjonal karriere med Secret Garden etter flere ''Grand Prix''-suksesser
Rolf Løvland har fått en stor internasjonal karriere med Secret Garden etter flere ''Grand Prix''-suksesser


19.04.1955 -


Rolf Undsæt Løvland, musiker og komponist, f. 19.04.1955 i Kristiansand. Løvland har bakgrunn i det sørlandske gospelmiljøet og utdannelse fra Musikkonservatoriet i hjembyen, samt musikkstudier ved Universitetet i Oslo. Han fikk sine første komposisjoner innspilt på LPen En dag med Kjell Fjalsett i 1976.

Etter å ha arbeidet på plateprosjekter med Terje Formoe og Trond Granlund, og etter å ha prøvd seg som Grand Prix-komponist med «Kom heim» (1982), produserte han i 1984 debutplaten til Bobbysocks. Denne vakte ikke så stor oppmerksomhet før de vant både den norske og den europeiske finalen i Melodi Grand Prix med hans «La det swinge», som deretter ble lagt inn på LPen. For seieren i Gøteborg ble han hedret med Spellemannprisens hederspris, som den med kortest karriere i prisens historie.

I de følgende årene produserte og arrangerte han Bobbysocks’ øvrige to album og CDer med Tor Endresen, Jahn Teigen og Kate Gulbrandsen, som fremførte hans neste norske Grand Prix-vinner, «Mitt liv» (1987, tekst Hanne Krogh). Løvland signerte også Grand Prix-bidragene «Nærhet» (Kate Gulbrandsen, 1989), «Radio Luxembourg» (Tor Endresen, 1992) og «Hva» (Tor Endresen, 1993), før han igjen vant den norske finalen med «Duett» (1994, tekst: Hans Olav Mørk), sunget til en sjetteplass i den europeiske finalen av Elisabeth Andreassen og Jan Werner Danielsen.

Arbeidet med Elisabeth Andreassens CD Stemninger (1992), som inneholder hans populære radiohit «Danse mot vår», fikk ham til å interessere seg for musikkarter utenfor pop, og til å arbeide med større orkesterarrangementer. Løvlands tid som komponist av glade slagere sluttet egentlig her, men hans viktigste bidrag i genren finnes samlet på CDen Typisk Løvland (1992). Likevel gjorde han Grand Prix-comeback i 2010 med «The Touch» (fremført av Maria Arredondo).

I 1994 traff Løvland den irske fiolinsten Fionnuala Sherry. De dannet gruppen Secret Garden, som også omfattet sangeren Gunnhild Tvinnereim, fløytisten Hans Fredrik Jacobsen samt den svenske nøkkelharpisten Åsa Jinder da de vant den norske – og europeiske – Grand Prix-finalen 1995 med Løvlands «Nocturne». Det var en overraskende og til dels omdiskutert seier. Den innadvendt trolske, sterkt irskinspirerte melodien var mildt sagt utypisk i sammenhengen, og Petter Skavlans tekst har bare 25 urepeterte ord, så klassisk sunget at de færreste noensinne har oppfattet dem. Den ble ikke egentlig en hit, men med årene har den stillferdig glidd inn på standardrepertoaret innen lettere klassisk musikk, som på CDen Scandinavian Moods (1999) med fløytisten Michala Petri og London-filharmonikerne.

CDen med «Nocturne», Songs From A Secret Garden (1995), ble langsomt en internasjonal bestselger med plassering i flere måneder på Billboards liste for New Age-musikk. White Stones (1997) gjorde det like bra, og Secret Garden har gjentatt den stadig stigende internasjonale suksessen med sine seinere utgivelser. Til sammen hadde de per 2004 ligget på Billboards New Age-liste i 101 uker. Albumene deres er utgitt i over 80 land, har mottatt 25 gullplater og hadde i 2012 passert et totalsalg på over fire millioner enheter.

De har fulgt opp suksessen med omfattende internasjonal turnévirksomhet. Alle nye Secret Garden-album når dessuten Topp 10 i Norge. En absolutt fjær i Løvlands hatt er det at internasjonale stjerner i superklassen har begynt å interessere seg for melodiene hans. «Heartstrings» fra Songs From A Secret Garden, med Ann Hansson Calloways tekst «I’ve Dreamed Of You», er spilt inn av Barbra Streisand både på A Love Like Ours (1999) og konsertplaten Timeless (2000). Josh Grobans innspilling av «You Raise Me Up» fra albumet Closer (2004, tekst: Brendan Graham) ble en stor internasjonal slager og nominert til Grammyprisen i kategorien for beste mannlige popinnspilling. Den slags ære har aldri tidligere tilkommet noen norsk populærkomponist.

Det er blitt innspilt mer enn 500 versjoner av «You Raise Me Up», som har blitt spilt over 660 000 ganger på amerikansk radio, og som i 2005 også var en stor hit for Westlife. Originalversjonen fins på Secret Gardens 2002-album Once In A Red Moon. Løvland ble tildelt Spellemannjuryens bransjepris for 2007, samme år som Secret Garden solgte 120 000 av albumet Inside I’m Singing. Elisabeth Andreassen hyllet ham i 2012 på albumet Kärleken & livet – 13 sanger av Rolf Løvland.
Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.