Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Rolf Just Nilsen

Velg forbokstav på

Rolf Just Nilsen største slager var nok «Pappa'n til Tove Mette» (1964) av Willy Andresen/Otto Nielsen, en sangparodi på barnestjerne-fedre. Den lå 18 uker på VG-lista
Rolf Just Nilsen største slager var nok «Pappa'n til Tove Mette» (1964) av Willy Andresen/Otto Nielsen, en sangparodi på barnestjerne-fedre. Den lå 18 uker på VG-lista


En av de siste store suksessene Rolf Just Nilsen var involvert i, var Det Norske Teatrets store Evert Taube-forestilling ''Så lenge skuta kan gå'' (1979)
En av de siste store suksessene Rolf Just Nilsen var involvert i, var Det Norske Teatrets store Evert Taube-forestilling ''Så lenge skuta kan gå'' (1979)


Samleplaten ''Rolf Just Nilsen'' (1972) inneholdt både verbal-suksesser som «Fiskeribølgen» (..over. Over!) av Otto Nielsen, «Super­optikjempefantafenomenalistisk» fra Mary Poppins og «Pappa'n til Tove Mette»
Samleplaten ''Rolf Just Nilsen'' (1972) inneholdt både verbal-suksesser som «Fiskeribølgen» (..over. Over!) av Otto Nielsen, «Super­optikjempefantafenomenalistisk» fra Mary Poppins og «Pappa'n til Tove Mette»


31.08.1931 - 09.05.1981


Sanger og skuespiller, 31.08.1931–09.05.1981, fra Oslo, nevø av Leif Juster. Just Nilsen var en av landets flittigste plateartister, en av våre beste populærsangere, ikke minst i musikaler, og en stor skuespiller. Likevel var det som revyskuespiller og imitator han nådde den helt store populariteten og berømmelsen.

Han debuterte i 1948 som folketaleren i Maxwell Andersons Vintersolhverv på Studioteatret, der han var ansatt til 1950. På Chat Noir fra 1952 fikk han ikke det helt store gjennombruddet før den legendariske «Operasangeren» av Arild Feldborg i Så lenge lykken varer (1958). Med et avbrekk på Edderkoppen i 1959–65, ble han på Chat Noir til 1968. Han mottok Leonardstatuetten i 1976.

Som imitator var Einar Gerhardsen selve spesialiteten, og hovedperson i radioserien Folkehjemmet av Arild Feldborg, med Ragnhild Michelsen som Werna. Fra denne serien kom EP-platene Dagligliv i Folkehjemmet (1963, 11 uker på VG-lista, nådde annenplass), Jul i Folkehjemmet (1963, 4 uker på lista), Besøk i Folkehjemmet (1964, også listeplass), Trafikk og musikk i Folkehjemmet (1965) og Debatt i Folkehjemmet (1968).

Mange av plateutgivelsene var verbalstoff – parodier og imitasjoner, crazyhumor, revymonologer og sketsjer. Til de mest kjente verbalplatene hører «Froskemannen»/«Hemmeligheten» og «Eventyr på sengekanten» med Birgit Strøm, «Til Snåpen» med Arve Opsahl (1965), «Reiselederen» (1966) og «Fiskeribølgen»/«Sjåførlæreren» (1964), ved siden av mer typiske parodimonologer, som «Pølsevev», der de forskjellige parlamentariske lederne definerer hvordan Folkepølsa skal fordeles, på Lyse øyeblikk (1973).

Etter platedebuten i 1957 var innsatsen som sanger på plate like tilfeldig som den var mangslungen, men den var overveiende humoristisk, ofte med spesialskrevne tekster av Alfred Næss eller Otto Nielsen. Mest kjent er «Lån meg din kone» (fra filmen av samme navn, 1958), «Blah, Blah, Blah, Blah, Blah, Blah, Blah, Blah» (1964), «Stor skandale i familien» (1966), Søndagspost-klassikerne «Julekveld i skogen»/«Lille Jensen drar til Mandalay» (1966) og «Bingo» (1970), ved siden av megaslageren «Pappan til Tove-Mette» med Birgit Strøm (1964, 18 uker på VG-lista, nådde tredjeplass). Kjent er også filmmelodier som «Two – Two - Two» fra To på topp (1965) og «Morsevisa» med Nora Brockstedt fra Stompa-filmen Himmel og hav! (1967).

Rolf Just Nilsen (1972) var lenge det eneste forsøket på å samle ham på én LP – han spilte inn så ujevnt og for så mange selskaper at det var vanskelig å få til slikt. Aktiv på plate hele livet, tok han seg aldri tid til å lage hele LP-plater, bortsett fra fire barneplater (1977–80). Volum 1 og 2 av Barnas eventyrserie skaffet ham Spellemannprisen for 1980. I tillegg kommer mange innspillinger knyttet til Disneys filmer, både mini-LPene fra midten av 60-tallet, der han leser og synger – i egen gjendiktning, slageren «Superoptikjempefantafenomenalistisk» (1965) fra Mary Poppins, og som den lespende slangen Sir Hiss i Robin Hood (1974).

Han gjorde en stor innsats med innspillinger for barn, sist med Kirsti Sparboe og Anne Marit Jacobsen på Bjørn Rønningens Strenge herr Lang og lange herr Streng, utgitt posthumt i 1981. Han spilte også inn en del klassiske revyviser, som «Farvel Blom», «Annen fiolin» og «Ikke bare små» på Gamle revyviser (1978) og KNS og hans egen «Operasangeren» på Osloplaten Jeg har mitt hjerte i Oslo (1979).

Etter revytiden var han ved Det Norske Teatret (1968–70 og 1976–81) og Oslo Nye Teater (1970– 76). Han gjorde seg bemerket som karakterkunstner og kabaretartist, men særlig som fremragende musikalaktør. Han alternerte med Lasse Kolstad som Tevje og som slakteren Lazar Wolf i Spelemann på taket (1968), men det er Kolstad som er på platen.

Han alternerte med Rolv Wesenlund som Jeppe og Jakob Skomakar i Monn-Iversen/Skagestads Jeppe (1976), men er bare skomakeren på platen. Men hans Sancho Panza i Mannen frå La Mancha (1970) og Taube-kabareten Så lenge skuta kan gå (1978) finnes på plate med ham. Den mest legendariske musikalrollen var likevel Lillemann i Stopp verden, jeg vil av på Edderkoppen 1964. Dessverre finnes ikke sangene herfra («Hva for en klovn er jeg?», «Bygge opp et stort fjell», «Kun en gang i livet») på plate, men han gjorde et utdrag i sitt eget Si det som det er på TV midt på 70-tallet.

Superoptikjempefantafenomenalistisk. De beste av Rolf Just Nilsen (2000) inneholder «Operasangeren» og 19 av morosinglene, men ikke noe fra det alvorligere repertoaret og musikalene. Just Nilsen var også aktiv i mange norske filmer, og huskes kanskje særlig fra drabantbykomediene og militærfilmene, ved siden av den kjærlighetsfulle parodien på Gisle Straume i rollen som lektor Tørdals bror i Stompa forelsker seg (1965). I de siste årene markerte han seg også stadig oftere som et samfunnsengasjert og radikalt menneske, særlig i Erik Byes kontroversielle lørdagsprogrammer i TV. Her skrev Bye og Finn Ludt den mesterlige «Hersker og narr» til ham, men dessverre finnes det ingen plateversjon. Han manglet evnen til å si nei både til store og små oppdrag, særlig veldedige – han slet seg ut, og døde faktisk på scenen, under den 108. forestillingen av hans og Sølvi Wangs show L/L Wang og Nilsen på Det Norske Teatret, bare 49 år gammel.

I nekrologen skrev Arne Hestenes at Rolf Just Nilsen kunne «få det til å lysne mellom dystre graner i sørpevær, og få oss til å glemme at vi lever i ullunderbuksenes traurige fedreland av gul misunnelse og grå granitt».
Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.