Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Rolf Graf

Velg forbokstav på

Singlen «Right From The Start»/«Girls» var hentet fra Rolf Grafs solo-album ''The Boy Next Door ''(1985)
Singlen «Right From The Start»/«Girls» var hentet fra Rolf Grafs solo-album ''The Boy Next Door ''(1985)


28.04.1960 - 01.07.2013


Vokalist, bassist, komponist og produsent, 28.04.1960–01.07.2013, fra Manglerud i Oslo. Bror av keyboardisten Håkon Graf (Ruphus). Rolf Graf var mest kjent som bassisten i Lava, men har også gjort seg sterkt bemerket som produsent, musi­ker og låtskriver for en rekke andre artister (Randy Crawford, Mezzoforte, Sissel Kyrkjebø). Han har også laget tre plater på egenhånd, og var redaktør for tidsskriftet MusikkPraksis.

Rolf Graf startet sin musikalske karriere i 1967 på trompet, og debuterte som solist i Manglerud kirke 1. juledag 1972, men skiftet til bass i 1974. Han startet rockeband året etter med Marius Müller, og begynte på en lang og variert rolle som studiomusiker i 1979. Graf var den første funkbas­sisten i Norge som behersket slap­- og snap­teknikk, og bassist og produsent Svein Gundersen hyret ham inn på Alex' Daddy Child­-album på grunn av den funky spillestilen.

Dette året fikk han også en forespørsel fra Svein Dag Hauge om å bli medlem av Lava. Graf takket nei, før han på tredje forespørsel fikk kniven på strupen og takket ja. Marius Müller ble også med i bandet. Dette innebar stor suksess med Lava, samt svært mange studiojobber, og jobb som komponist og produsent på en rekke innspillinger. Graf ble invitert til å delta som komponist i Melodi Grand Prix i 1983, og leverte «Melodi», som Olav Stedje sang opp til en 4. plass. Året etter deltok han selv og lanserte et sideprosjekt kalt Mr. Walker & The Walkmen sammen med Steinar Fjeld og Ståle Rasmussen, og fikk en hit med «This Is Your Walkman Talking».

I løpet av 1985 ble 30 av hans komposisjoner utgitt på plate med forskjel­ lige artister – seg selv inkludert. Mest kjent fra denne tiden var balladen «Shine», fremført sammen med Egil Eldøen og den svenske sangeren Frank Ådahl. Låten var høydepunktet på Grafs første solo­ album The Boy Next Door. Albumet ble utgitt i 13 land, og Graf opptrådte på TV i England og Dan­mark. Både «Shine» (1986) og «U & I» (1985) gikk til topps på Ti i skuddet.

Sent på 80­-tallet startet Graf en trio sammen med Eldøen og Stedje. Musikalsk var dette en vide­reføring av akustisk, amerikansk countryrock med fokus på Eagles og Crosby, Stills & Nash. Trioen ble imidlertid oppløst før de rakk å lage plate sammen. Tidlig på 90­tallet fokuserte han på latino­-musikk i trioen Some Like It Hot med Lakki Patey og Sergio Gonzales (gjenforent i 2004). I 1997 laget Graf musikken til forestillingen Brødrene Dal og vikingsverdets forbannelse, som ble framført i Tu­senfryds temapark Vikinglandet utenfor Oslo.

Etter flere år som musiker og komponist for andre artister som Crawford, Kyrkjebø og Elisabeth Andreassen, fikk Graf endelig tid til å lage en ny plate på egenhånd i 2001. På Oddity To Acceptance spilte han så godt som alle instrumentene selv. Platen inneholdt bl.a. en nyinnspilling av «Shine». Som­meren 2011 ble Rolf Graf alvorlig syk. Da hadde han vært redaktør av MusikkPraksis siden 2002. Samlingen From Past To Present(2012) inneholder fire nye låter.
Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.