Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Robert Normann

Velg forbokstav på

Robert Normann hadde ofte engasjement som gitarist i NRK. En av hans sjeldne rene gitarplater er denne EP-en, med melodiene «Dinora», «Gitarpolka»,«My Prayer» og «When The Lilacs Bloom»
Robert Normann hadde ofte engasjement som gitarist i NRK. En av hans sjeldne rene gitarplater er denne EP-en, med melodiene «Dinora», «Gitarpolka»,«My Prayer» og «When The Lilacs Bloom»


27.06.1916 - 20.05.1998


Gitarist og tenorsaksofonist fra Borge ved Sarpsborg, 27.06.1916–20.05.1998. Robert Normann var sannsynligvis en av verdens beste gitarister, og markerte seg som solospiller i string swing-grupper på slutten av 30-tallet.

Normann vokste opp i en musikalsk familie; faren spilte gitar og var med i kinoorkester i stumfilmens dager. I hjemmet ble det spilt både trekkspill, gitar og mandolin, og hans første instrument var trekkspillet. Normann hadde til å begynne med en duo som underholdt lokalt, før han fikk engasjement på Holmenkollen restaurant med orkesteret Jackie Brothers i 1937–38. Deretter fulgte engasjement på Colosseum restaurant og på Lidoen på Majorstua.

Møtet med den unge filmskuespilleren og sangeren Freddy Valier (eg. Fridtjof Linaae) ledet til dannelsen av et «strenge-ensemble» som inkluderte Fred Lange-Nielsen på bass og Arild Iversen på fiolin. Det ble konserter, radioopptredener og grammofoninnspillinger. I tiden som fulgte fikk også saksofonen en plass i hans musikalske hverdag. Inspirasjon hentet han fra Coleman Hawkins’ innspillinger, og trolig kunne han også blitt en ledende musiker på dette instrumentet.

I stedet ble han etter manges mening en verdensener på sitt hovedinstrument, gitaren. En annen verdensener, Django Reinhardt, spilte i Oslo i 1939, og ga sikkert inspirasjon til det norske string swing-miljøet. Det var Quintette du Hot Club de France som holdt konsert i Oslo, og Normann fikk prøve seg på Reinhardts Maccaferry-gitar. Karrieren videre inkluderte en lang rekke orkestre, bl.a. Freddy Valier String Swing (1938–39), Svein Øvergaards band (1939–40) og Gunnar Dues kvartett (1939–40). Det fulgte også mange plateinnspillinger, bl.a. med String Swing, Frank Ottersens rytmeorkester og Syv Muntre. Normann befestet sitt ry som en ledende musiker, og var etterspurt som solist ved konserter og dansejobber under krigen.

Etter krigen ble han engasjert i revyer og kabareter, bl.a. på Chat Noir og Edderkoppen. Han hadde eget orkester på restaurant Kongen i Oslo, og var innom platestudio med bl.a. Pete Browns storband og Rolf Syversens orkester. På 50-tallet ble han mindre aktiv i jazzsammenheng, men fortsatte med plateinnspillinger og ble ofte engasjert til radiosendinger, bl.a. i Søndagsposten. Posisjonen som en ledende instrumentalist av internasjonalt format var urokkelig.

Normann hadde en fremragende teknikk som bl.a. kan høres på innspillingene hans av flere av jazzens standardmelodier. Han levde etter hvert et tilbaketrukket liv, og på siste del av 50-tallet ble det færre og færre opptredener. Av den grunn ble det heller ikke noen internasjonal karriere. På 70-tallet gjorde NRK TV noen opptak med Normann som ble sendt som pauseinnslag. Igjen beviste han til fulle at han behersket instrumentet sitt. På eldre dager var det vanskelig, for ikke å si umulig, å få ham til å spille offentlig. Han trakk seg tilbake til hjemlige sysler ved Skjebergkilen, ikke minst fikk oppfinnertrangen utfoldelse.

Robert Normann har også komponert mye musikk, bl.a. for Alf Prøysen. I tiden som musikalsk leder ved Riksteateret (fra midten av 70-tallet til 1982) skrev han musikk til bl.a. Jens Bjørneboes visetekster i teaterstykket Fugleelskerne (1975) og til Hamsuns Victoria (1977). Hans musikalske intelligens og spennvidde har inspirert mange. I tillegg til jazz er det innslag av både folkemusikk og sigøynermusikk i spillet hans.

Musikken hans vies stadig større oppmerksomhet, og det arbeides med å spre informasjon om hans musikk både nasjonalt og internasjonalt. Gitaristen Anders Somby har arbeidet med å overføre Normanns gitarteknikk til notebladet, og gitt ut Robert Normanns notebok. Hans familie driver nå Normann Records, som gir ut samleplater med både faren og andre artister. I 2006 kom DVD-en Shine: The TV Collection.
Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.