Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Roald Stensby

Velg forbokstav på

Roald Stensby var allerede norgesmester da han vant det andre nordiske rockestevnet i 1959
Roald Stensby var allerede norgesmester da han vant det andre nordiske rockestevnet i 1959


Roald Stensby var en av pionerene innen norsk rock
Roald Stensby var en av pionerene innen norsk rock


24.09.1940 -


Rockesanger fra Torshov i Oslo, f. 24.09.1940.

Roald Stensby er en av pionerene innen rock i Norge. Han ble norsk mester i rock i 1959 og nordisk mester i samme gren samme år. Stensby var den siste av de tre største norske rockesangerne fra 50-tallet som kom på plate. Han vokste opp på Sagene og begynte å synge i 1958 med bandet Rockin’ Jailers.

Det var 1959 som var Stensbys store år. Da ble han nr. to i Oslomesterskapet i rock, etter Little Sofus, men vant så Norgesmesterskapet og til slutt nordisk mesterskap på Jordal Amfi. Men det hadde skjedd ting før det. 20. april 1959 var Stensby og bandet i studio og spilte inn et bånd med noen sanger. To av disse sangene ble presset opp året etter i ett enkelt eksemplar, med Elvis Presley-låtene «Party» på ene sida, og «One Night» på den andre, og gitt til Stensby som avskjedgave fra bandet da han dro i militæret litt over et år senere.

30. oktober 1959 spilte han og bandet inn EP-platen hvor det står «Roald – The Scandinavian King Live At The Jordal Amfi» på omslaget. Den inneholder fire låter med Stensby, i tillegg til en instrumentalsnutt med bandet. Dette med «live» er en sannhet med visse modifikasjoner. Riktignok inneholder den ene sida på platen applaus i lange baner, men disse er hentet andre steder fra, og har ingen ting med Stensby å gjøre. I løpet av denne korte rock’n’roll-perioden medvirket han og bandet i en film for Oslo Kommune som het På startstreken, der han og bandet fremførte Jerry Lee Lewis-låten «Breathless».

Da han høsten 1960 dro i militæret, var platekarrieren på det nærmeste slutt. Senere kom det kun to singler – «Vestens rose» i 1963, og «Tindrende øyne» i 1965 – men ingen av disse ble slagere. Stensby var også programleder for Pop-Korn, det eneste rene pop-programmet som var på TV i Norge på 60-tallet. Han utdannet seg til flymekaniker etter militæret, og jobbet på Tandberg Fabrikker i mange år – først som spesialarbeider, så som reklamesjef. Senere ble han tekstforfatter: Han var den eneste utenforstående som skrev tekster for Osvold/Sands fantastiske figur Stutum, på en reklamekassett for Postbanken. Stensby har mottatt flere utmerkelser for sitt arbeid som tekstforfatter. Han skrev også for musikktidsskriftet Lyd & Bilde i en periode på 80-tallet.

Alle Stensbys plateutgivelser fra 50-tallet, i tillegg til noe uutgitt materiale, er å finne på samlingene Norsk Rocks Skattkammer vol. 2 – Da rocken kom til Norge (Backstage Records) utgitt i mai 2003 og Norsk rocks historie Vol. 1 (Universal, 2004).
Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.