Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Rita Engebretsen

Velg forbokstav på

I perioden 1974–1984 kom Rita Engebretsen og Helge Borglund med 15 LP-plater i ''Frem fra glemselen-''serien'','' med kjente viser fra en svunnen tid.
I perioden 1974–1984 kom Rita Engebretsen og Helge Borglund med 15 LP-plater i ''Frem fra glemselen-''serien'','' med kjente viser fra en svunnen tid.


15.09.1957 -


Vokalist og gitarist, f. 15.09.1957 på Kongsvinger. Hun er best kjent fra plateserien Frem fra glemse­len, hvor hun sammen med Helge Borglund laget nærmere 20 plater i løpet av en tolvårsperiode fra 1974 til 1985.

Engebretsen startet sin sangkarriere som niåring i en talentkonkurranse på Kongsvinger. Hun deltok også i konkurransen Stjerne 73 før hun begynte å synge med diverse danseband. I 1974 ble hun kontaktet av Per Johan Skjærstad, som presenterte sitt nye plateprosjekt Frem fra glemselen, med undertittelen Kjente viser fra en svunnen tid, der norske skillingsviser skulle hentes frem og spilles inn på plate for nye generasjoner.

Dette prosjektet vokste til å bli en hel plateserie, og en av de virkelig store suksessene i norsk musikkhistorie, med over én million solgte eksemplarer. I tillegg til de nummererte utgavene, ble det gitt ut en plate kalt Kristne sanger fra en svunnen tid. Serien ble midlertidig avsluttet midt på 80-tallet, og Engebretsen satset en stund på egenhånd før hun ble husmor på heltid hjemme i Solør.

Hennes to soloplater besto begge av kjente countryog popsanger med norske tekster. Ole Vidar Lien (fra Kjell Vidars) var produsent for Rita (1983), der artisten ble backet av Popol Ace og medlemmer av Kringkastingsorkesteret. Arne Bendiksen var produsent på Knallgode låter.

På tampen av 90-tallet ble Frem fra glemselen vekket til live igjen, nok en gang med Engebretsen og Borglund som sangere. Nye titler spilt inn og utgitt av Dueliens Musikkforlag. Nidelven Grammofon ga i perioden 1999 til 2008 ut alle de 20 albumene på CD. I tillegg til de nevnte titler, har Rita Engebretsen gitt ut to singler og deltatt på en rekke samleplater, deriblant Countryfest.
Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.