Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

The Real Ones

Velg forbokstav på

22.01.1994 -


Folk­- og rockeinspirert ensemble fra Bergen, dannet i 1994 av fem unge menn som alle er født mellom 1975 og 1979.

Besetningen var David Chelsom Vogt (fele, vokal), Ivar Chelsom Vogt (gitar, man­ dolin, vokal), Jørgen Sandvik (gitar, mandolin, sitar, vokal), Øystein Skjælaaen (bass) og Yrjan Tange­nes (vokal, bodhrán, perkusjon). De fem medlem­mene trakterer omtrent alle akustiske instrumenter som er å oppdrive, og lar seg inspirere av det meste fra afrikansk stammemusikk til psykedelisk rock fra 60­tallet.

Gruppen skrev opprinnelig navnet som Reelones, et ordspill på musikkstilen reel, og de spilte etter eget utsagn musikk som blandet folkemusikk fra Skandinavia og De britiske øyer med pop og rock. Etter å ha gitt ut en CD på eget selskap i 1997, begynte gruppen å opparbeide seg et ry i Canada som et konsertband utenom det vanlige. Ryktet spredte seg til Danmark og Belgia, og i løpet av de neste årene spilte Reelones like mye utenfor som innenfor Norges grenser.

Bandet ble utvidet til en sekstett i 1999 med Thomas Lønnheim på perkusjon, han spilte også lenge i Ralph Myerz & The Jack Herren Band. Samme år laget de EP­ en The Garage Session. Dette var et nytt forsøk på å fusjonere folkemusikk med nyere, rytmiske uttrykksformer, og platen ble utgitt i Canada på selskapet Fusion og i Europa på Idol Records. Etter flere turneer i Canada, Europa og USA ble en ny EP gitt ut i 2001: Live In Studio.

Gruppen valgte nå å forandre stavemåten i navnet, for ikke å bli så sterkt forbundet med folkemusikk. Da de omsider kom med This Is Camping i februar 2003, hørte man et band som hadde utviklet seg kraftig siden debutalbumet. Tangenes og Lønnheim var ute, mens Kåre Opheim kom inn på trommer. Nå var musikken omtrent umulig å defi­nere: alt fra tibetanske toner via amerikansk country til syrerock kunne spores på This Is Camping. En forsmak på albumet var singlen «Bratislava», som nådde 14. plass på VG-lista høsten 2002.

Også oppfølgeralbumet Home With The Girls In The Morning (2005) ble produsert av HP Gundersen og Kato Ådland. Først i 2008 var Real Ones tilbake på Topp 15, med All For The Neighbourhood (2008), som de ble tildelt Spellemannprisen for. De ble nominert til samme pris for First Night On Earth (2011), som ble innspilt på Voss, i Bergen og i India. Mellom disse ga Real Ones ut sitt jam­aktige, instrumen­tale bestillingsverk til EKKO­festivalen i Bergen. EKKO (instrumental opus 1) er kun tilgjengelig på vinyl og som nedlasting.

Real Ones & The Extended Family (2012) hadde hele 93 gjestevokalister, hvorav 77 medvirket på en ny versjon av en av bandets mest populære låter, «Ballad Of An Old Man». Albumet inkluderte også «Ingen slipper unna politikken», som de og Razika hadde utgitt på vinylsingle året før, og et samarbeid med Stein Torleif Bjella, «Ei ørlita stund», som allerede hadde vært en radiohit.

Blant de andre gjestene var Sondre Lerche, Jonas Alaska, Lars Lillo-Stenberg og Casiokids. Med­lemmene av Real Ones har for øvrig siden 2002 spilt countryrock med HP Gundersen i hobbybandet MAO.
Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.