Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Ray Adams

Velg forbokstav på

23.03.1931 - 04.08.2003


Ragnar Ambjørnsen skiftet navn til Ray Adams for den internasjonale lanseringen av «Violetta» i 1961
Ragnar Ambjørnsen skiftet navn til Ray Adams for den internasjonale lanseringen av «Violetta» i 1961


Ray Adams var en av de første norske artistene som foretrakk å synge på engelsk, her med EP-en «I Like Your Kind Of Love»
Ray Adams var en av de første norske artistene som foretrakk å synge på engelsk, her med EP-en «I Like Your Kind Of Love»


Ragnar Asbjørnsen, sanger fra Oslo, 22.03.1931– 04.08.2003. Ray Adams var en kraftfull popsanger, og debuterte under eget navn på 50-tallet, spilte inn flere populære singler, bl.a. med Åse Thoresen, og var med i den legendariske TV-serien Slager­paraden (1960). Suksessen hans la grunnlaget for plateselskapet Manu i Fredrikstad, ledet av Per Gunnar Jensen. Han opptrådte som seg selv i filmen Operasjon Løvsprett (1962). Ragnar Asbjørnsen skiftet navn til Ray Adams i forbindelse med den internasjonale lanseringen av hans opp-poppede versjon av den gamle 30-tallsslageren «Violetta» (1961). Platen var den første, og i mange år eneste, norskproduserte med plassering på utenlandske hitlister og oppnådde et internasjonalt salg på over 400 000 eksemplarer. Den ble fulgt opp av noe så sjeldent den gang som en engelskspråklig LP, Hear My Song(1963). «Violetta» medførte gjennombrudd i Sverige, og siden oppholdt han seg hovedsakelig der.

De senere hitlisteplasseringene hans i Norge var svenskspråklige. «Jag har bott vid en landsväg» (1962), «De tusen sjöars land» (1963) og «Delilah» (1968) er bare noen få av Svensktopp-slagerne. Formmessig var han en typisk kraftsanger i grenselandet mellom jazz og pop/rock’n’roll, med tydelig påvirkning fra bl.a. Frankie Laine, Tony Bennett og etter hvert Tom Jones. I 1969 vant han slagerfestivalen i Rostock med «Hvem blir den neste». Han trakk seg tilbake i 1970 og startet salatbar i Uddevalla, og drev senere vaskeri i Oslo. Likevel ble det flere norske LP-utgivelser i 70-årene, spredte TV-opptredener og på 90-tallet nostalgishowet Popligøyeri på Humla i Oslo, sammen med sine tidligere turnékamerater i Kjell Karlsens orkester. Ray Adams var en av de første norske artistene som uttalt foretrakk ikke å synge på norsk. Han døde i Uddevalla, hvor han bodde de siste årene av sitt liv.
Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.