Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Rain

Velg forbokstav på

1967 -

Progressiv popgruppe fra Oslo, dannet sommeren 1967. Både musikalsk og visuelt var de unike. Gruppen besto av Knut Heljar Hagen (orgel og sang), Åsmund Feidje (gitar, fiolin og sang), Carl Jørgen Kiønig (trommer) og Willy S. Aagre (bass). Sistnevnte sluttet sommeren 1968, og Rain fortsatte som trio.

Rain spilte en musikk som i ettertid best kan be­skrives som progrock med psykedelisk tilsnitt. De var sterkt inspirert av band som The Beatles, Traffic og Vanilla Fudge, og var også interessert i moderne, seriøse komponister som Stravinskij, Penderecki og Arne Nordheim. I tillegg hørte de en del på jazz, noe som også kan høres i musikken.

På slutten av 60­-tallet backet de viseduoen Dobbelt Opp (med bl.a. Steinar Fjeld) på deres to første singler. I 1969 medvirket bandet i musikalen Din egen vri på Nationaltheatret i Oslo, og det var i teatersammenheng deres eneste plate fra denne tida så dagens lys – en EP fra en fjernsynsfilm laget etter Klaus Hagerups stykke Rivalen (1970). En av de tre låtene, «Whine & Wail», ble fremført av Rain & The Brown Wilson Funk Ensemble, som inklu­derte Earl Wilson og jazzmusikerne Jan Garbarek, Svein Finnerud og Bjørnar Andresen. Den er utgitt på 2003-samlingen Maiden Voyage – A Wide Selection Of Grooves From Norway ‘66–’76.

EP­en Rivalen er inkludert på tyske Shadoks Musics album Norsk suite (2012), sammen med tidligere uutgitte opptak fra 1967–70. I 1970 opptrådte de i NRKs Pop-Korn, der de spilte en versjon av Vanilla Fudge-låten «Where Is My Mind». Men det har aldri vært enkelt for et band med sterke, ukommersielle særpreg å kunne leve av musikk i Norge, så Rain sluttet etter hvert å holde konserter, og fokuserte mest på musikk for teater, det være seg scene, radio eller fjernsyn.

Plateutgivelse nummer to kom såpass sent som i 1977. Det dreide seg om musikken til Helge Hage­rups rockemusikal Camp. På platen medvirker også skuespilleren Anne Marie Ottersen. Rain har også stått for musikken til en del av Radioteaterets oppsetninger, bl.a. til dramatiserin­gen av Stein Rivertons Jernvognen og John Dick­ son Carrs Sort Messe. Knut Heljar Hagen døde i 1985, men Feidje og Kiønig har fortsatt med å lage musikk sammen, hvorav en del er blitt til under navnet Rain.

Carl Jørgen Kiønig har for øvrig gjort seg bemerket på andre felter, bl.a. sto han bak Knut Gribb-romanen To opp og en i mente i 1980, og teaterstykkene Skyggen av Elektra (1993) og Phantasma: ein mystikal (2003), det siste sammen med Terje Rypdal. Kiønig er en anerkjent og mye brukt sceneinstruktør, og har iscenesatt flere av forfatteren Anne Holts romaner både for film og fjernsyn.


Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.