Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Ragnar Olsen

Velg forbokstav på

26.05.1950 -


Vokalist, komponist, billedkunstner, journalist, forfatter og multi-instrumentalist, f. 26.05.1950 i Tromsø.

Olsen er en markant visekunstner fra nord, med sterk forankring i det politisk radikale miljøet som oppsto i Norge på tampen av 60-tallet. Olsens styrke er hans evne til å filosofere over og videreformidle nordlendingens liv og levnet på en usminket, kjærlig og humoristisk måte.

På 70-tallet laget Ragnar Olsen plater med visegruppen Ny Von (hvor også Marit Mathiesen var med), Rallarlaget og Sverre Kjelsberg (Olsen var medkomponist av Grand Prix-låten «Sámiid ædnan»). Gjennom det meste av 80-tallet var han engasjert ved Hålogaland Teater, hvor han bl.a. oversatte William Shakespeare til norsk. Han illustrerte også flere bøker og komponerte mange viser.

Olsen ga ut sin første soloplate, Polarlys, i 1993, og lanserte den om bord på hurtigruteskipet med samme navn. Platen var preget av dialekt, litt nostalgi, akustiske instrumenter og Olsens utrettelige kritikk mot makta som rår. Parallelt med innspillingen av platen var Olsen med på å danne visegruppen Boknakaran. Med dem har han så langt gitt ut seks plater på eget selskap.

Ragnar Olsen har mottatt en rekke priser i årenes løp. Han forfattet Tromsø bys historie, som ble byspill under 200-årsjubileet i 1994, og ti år senere var han festspillkunstner under Festspillene i Nord-Norge. Anne Nymo Trulsen fra bandet Hekla Stålstrenga synger på flere av låtene på Ragnar Olsen og Golfstrømmen (2006).
Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.