Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Raga Rockers

Velg forbokstav på

Raga Rockers tok et foreløpig farvel med fansen i 1990, men vendte tilbake med CD-en ''Perler for svin'' i 1996. Bandet var nå Michael Krohn, Tore Berg, Livio Aiello, Hugo Alvarstein og Jan Kristiansen.
Raga Rockers tok et foreløpig farvel med fansen i 1990, men vendte tilbake med CD-en ''Perler for svin'' i 1996. Bandet var nå Michael Krohn, Tore Berg, Livio Aiello, Hugo Alvarstein og Jan Kristiansen.

Raga Rockers' andre LP, ''Maskiner i Nirvana'', kom i 1985 og inneholder låter som «Blakk» og «Dårlig Karma».
Raga Rockers' andre LP, ''Maskiner i Nirvana'', kom i 1985 og inneholder låter som «Blakk» og «Dårlig Karma».

Raga Rockers med Michael Krohn i spissen var blant 80-tallets viktigste rockeband. Her fra Vikateatret i Oslo lille julaften 1985 (Foto: Morten Andersen)
Raga Rockers med Michael Krohn i spissen var blant 80-tallets viktigste rockeband. Her fra Vikateatret i Oslo lille julaften 1985 (Foto: Morten Andersen)

1982 -

Rockeband fra Oslo, dannet i 1982. Raga Rockers innvarslet gullalderen til norsk rock på 80­tallet, og skulle sammen med DumDum Boys, Jokke & Valentinerne og deLillos bli omtalt som De Fire Store fra dette tiåret. Alle kombinerte røff, men me­lodibasert rockemusikk med gode tekster på norsk. Og nettopp på tekstfeltet skulle Michael Krohn bli en foregangsmann – med stor stilsikkerhet og språklig økonomi leverte han rammende beskrivel­ser av det moderne mennesket, gjerne med en solid porsjon satire og svartsyn i bunn. Samtidig hadde Krohn en meloditeft som matchet de sterke tekstene – og et av Norges mest veloljede rock’n’rollmaskinerier i ryggen.

I Kjøtt, der Krohn spilte trommer, hadde han bidratt med sentrale låter som «Primitiv», «Nå vil jeg ikke leke med teitinger mer» og «Jeg vil bli som Jesus». Som frontfigur, sanger og låtskriver i Raga Rockers blomstret talentet hans på egenhånd – i form av hardtslående og ofte dødelig presis rockemusikk i hendene på bl.a. Bruno Hovden (gitar), Livio Aiello (bass), Jan Arne Kristiansen (trommer). På debutalbumet The Return Of The Raga Rockers (1983) var også nyveivpioneren Johnny Yen med på tangenter, mens Kjøtt­-vokalist Helge Gaarder produserte. Tore Berg ble med som ekstra gitarist på opp­følgeren Maskiner i nirvana i 1984 – samme år som bandet opptrådte for et rekordstort TV-publikum under live­delen av «Sammen for livet»­prosjektet. Hovden døde i en bilulykke i 1985.

De fem albu­mene Raga Rockers ga ut på 80­-tallet var alle med på å definere norsk rockemusikk i dette tiåret, sam­ tidig som bandet også nøt stor popularitet live. Da Morgenbladet kåret tidenes 100 beste norske album i 2011, havnet Maskiner i nirvana på 31. plass, debutalbumet på 45. plass og Forbudte følelser på 61.

Det moderne ubehaget som Krohn skulle for­ mulere til det nesten perfekte, var bygd på en tung musikalsk arv fra bl.a. Iggy & The Stooges og MC5. «Gjør ovnene klare/Skru krana på fullt» lyder en av de mørkeste linjene på Forbudte følelser(1988), som Ragas kommersielle gjennombrudd. Men om undergangsfølelsen kan være sterkt til stede, og humoren i låter som «Idiotrock» etter hvert blir sjeldnere, skjer det hele fortsatt til ak­ kompagnement av høyenergisk og livsbejaende rockemusikk. Forbudte følelserble nominert til Spellemannprisen og var det første av sju strake som plasserte seg på VG-lista. Raga Rockers hadde en klar identitet – og kan­ skje også en musikalsk formel som etter hvert føltes som noe av en blindgate for den rastløse Krohn. I 1991 erklærte han bandet for oppløst for første gang. «I dag har vi endt opp i en ren entertainer­ rolle, og jeg er ikke interessert i å gjenta det jeg holdt på med for fem eller ti år siden,» uttalte han i et avskjedsintervju med Musikkavisen Puls.

Men i 1994 var Raga Rockers tilbake. Året etter ga de ut Perler for svin, der Hugo Alvarstein var kommet inn på tangenter, etter at Nils Aune hadde spilt gitar (og keyboards) på Forbudte følelser og Blaff(1989). Aune hadde fortid fra Betong Hysteria, Svart Framtid, Fire Fæle Fyrer og Kafka Prosess.

Alive Again(1996) var innspilt på Folken i Stavanger, og bekreftet bandets stayerevne som konsertattraksjon. Raga Rockers (2000) floppet. Livio Aiello og Hugo Alvarstein (nå på gitar) var begge med på albumet som ble gitt ut under navnet Krohn & co. i 2002, Fordi du fortjener det. Krohn søkte mot yngre krefter i sin neste gruppe, Easy Riders, som ga ut album i 2004 og 2007. I denne perioden fortsatte likevel Raga Rockers å holde årlige førjulskonserter på Rockefeller i Oslo.

På 2000-tallet sørget kanoniseringen av «De fire store» for at Raga Rockers opplevde en ny, uventet gullalder. CD­-samlingen Ragas beste 1983–2000/Live fra Roskilde ‘99 lå 13 uker på VG-lista, med 2. plass som toppnotering. Ordentlig comeback gjorde de i 2007 med det kritikerroste albumet Übermensch, som ble nominert til Spel­ lemannprisen, gikk til topps og ga dem deres første hit: «Aldri mer» (5. plass). I 2009 sluttet både Tore Berg og Nils Aune, og Raga Rockers har siden bestått av Krohn, Aiello, Alvarstein, Kristiansen, Arne Sæther (keyboards) og Eivind Staxrud (gitar, keyboards; Los Plantronics).

Shit Happens (2010) nådde 2. plass, uten å bli like unisont hyllet som forgjengeren. I 2012 ga bandet ut livealbumet Fritt liv, som ble innspilt 4. desember 2010 på Garage i Oslo. Samme år ble Forbudte følelser, Blaff og Perler for svin relansert på vinyl. På tampen av 2012 ga Krohn ut et soloalbum der han hadde spilt inn Raga Rockers-låter på nytt: Idiot Rock.

Professor i sosialantropolgi, Thomas Hylland Eriksen, skriver i boken Typisk norsk fra 1993 at grupper som Raga Rockers gjorde noe verken for­ fattere, historikere eller samfunnsforskere tidligere hadde klart: De satte navn på det urbane Norge, og var dermed med på å skape en urban selvbevissthet hos nordmenn. Men først og fremst spilte de gnist­ rende god rock – og etterlot seg en drøy håndfull milepæler på veien.


Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.