Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

The Quivers

Velg forbokstav på

Først i 1984 kunne man høre shadowsbandet The Quivers på LP
Først i 1984 kunne man høre shadowsbandet The Quivers på LP


1961 -


Shadowsband fra Oslo, startet i 1961. De var det første norske gitarbandet som solgte nok plater til at de kom inn på VG-lista. Det skjedde i september 1962 med låten «Piken i dalen».

Shadowsband fra Keyserløkka i Oslo, startet i 1961. De var det første norske gitarbandet som solgte nok plater til at de kom inn på VG-lista (9. plass). Det skjedde i september 1962 med låten «Piken i dalen».

The Quivers besto av Arne Schulze på sologitar, Tor Myrseth på rytmegitar (han var også medlem av vokaltrioen The Key Brothers), Jan di Leggerini på bass og Robert Kristiansen på trommer. De startet opp i 1961, og platedebuten var «Django», som hadde «Piken i dalen» på baksida. Men det var altså «Piken i dalen», som tidligere hadde vært en hit med Engedahl og Stordahl som slo an.

Oppfølgeren var Kurt Foss og Reidar Bøes «De nære ting». The Quivers hadde flere folkemelodier på repertoaret, bl.a. «Gärdebylåten», «Barndomshjemmet» og «Utsikt fra Fløien», men de skrev også en del eget materiale. The Quivers backet også andre artister både på plate og på scene, bl.a. Nora Brockstedt, Arve Opsahl og Wenche Myhre.

I 1962–66 utga de totalt 10 singler på egenhånd, pluss to singler, «Sonny Boy»/«Bernadine» og «Sail Along Silvery Moon»/«Gøy på landet», der de backet saksofonisten Arild Bjørk under navnet Trollmennene. I 1964 var imidlertid interessen for instrumentalband på det nærmeste over, og The Quivers gikk sammen med vokalgruppen The Key Brothers som The Key Brothers and The Quivers, og utga plater under det navnet. De fikk da også med seg organisten Hermund Tronvik. Denne sekstetten fikk et hit senhøstes 1965 med «Og så kom ... Helgenen frem», og året etter kom det en samle-LP med samme navn.

Mot slutten av 60-tallet var det imidlertid slutt for både Key Brothers og The Quivers. Men The Quivers spilte sammen igjen på den norske rockegallaen på Jordal Amfi i august 1982. Robert Kristiansen døde 11. august 1996.

The Key Brothers hadde blitt dannet så tidlig som i 1957 av Tor Myrseth, Lasse Hovd (som skrev tekstene) og Jan Hørtun. I noen år var Hørtun erstattet av Lars Bjune. De fikk en stor slager med 1962-singlen «Fjerne land» og nevnte «Og så ... kom Helgenen frem». På sistnevnte – og i årene fram til oppløsningen sommeren 1968 – besto de av Myrseth, Hovd og Hermund Tronvik (orgel). Hovd gjorde karriere som produsent og tekstforfatter, mens Hørtun ga ut soloplater. Key Brothers gjorde comeback i 1980 med LPen Og så kom Helgenen frem... igjen.

Uansett, The Quivers var et av sin tids viktigste instrumentalband, men i likhet med en del andre var de litt for tidlig ute til at det ble noen LP-utgivelse. I 1984 kom det et album på det svenske selskapet Mälarmusik som viser hvilket eminent band The Quivers var. For den harde kjerne av instrumentalsamlere kan nevnes at det også finnes tre spor med dem på CD-samlingen Norwegian Instrumental Rarities fra 1995. Mest kjent av de medvirkende i ettertid er utvilsomt Arne Schulze, som medlem av Popol Vuh/Popol Ace.
Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.