Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

PK & DanseFolket

Velg forbokstav på

2001 -


Danseband startet i oktober 2001 av PK (Per Kristian) Støbakk fra Stranda på Sunnmøre. PK & DanseFolket var det første norske bandet hvis tilblivelse er blitt dokumentert i en serie på TV.

PK var vokalist i dansebandet Vikings fra 1978 til 1982. Han deltok på to LPer med bandet, og opplevde å vinne både Norsktoppen (med «Du må ha det riktig godt») og Europatoppen (med «Venus»). Etter at han sluttet i Vikings, fortsatte PK med andre ting uten å miste tilknytningen til musikkbransjen.

Under den første dansebandfestivalen i Seljord sommeren 2001, fungerte PK som konferansier og programleder i et timelangt program på TV2. Opplevelsen gjorde at PK fikk tilbake lysten til å fronte et danseband igjen, og han begynte å klekke ut en plan som han presenterte for platedirektør Audun Tylden: På ett år skulle han klare å sette sammen et orkester som skulle markere seg blant de store bandene i Skandinavia. Tylden tilbød platekontrakt på betingelsene at PK stablet på beina et godt danseband, bestemte seg for låtmateriale, og var klar til å delta på Årets dansebandmelodi 2002.

Gjennom en fire episoder lang dokumentarserie på TV2 kunne nordmenn følge tilblivelsen av PK & DanseFolket – på både godt og vondt. Serien hadde en rekke scener som avslørte PKs urokkelige tro på seg selv og sitt band, noe som ofte gikk på bekostning av de øvrige medlemmene. Den besetningen som til slutt ble avbildet på omslaget til bandets første CD var, foruten PK selv, Trond Ihle (keyboards), Svein Løvold (gitar), Arild Kvenseth (steelgitar), Lars Reidar Lillestøl (bass) og Alf Sagen (trommer). Bandet rakk akkurat å være med på Årets dansebandmelodi 2002 med Benny Borgs spesialkomponerte «Litt på grensen». PK vant ikke, men sangen ble en favoritt blant landets danseglade.

Med god hjelp fra produsentene Tom-Steinar Hanssen og Ole Henrik Antonsen ble bandets første CD en realitet i 2002, og bilder fra lanseringen ble det naturlige klimakset i TV-serien. Platen inneholdt bl.a. en nyinnspilling av Vikings-slageren «Du må ha det riktig godt». Innen neste plateutgivelse hadde Pål Amdam erstattet Alf Sagen på trommer. Høsten 2004 sluttet Ihle, Løvold, Kvenseth, Amdam og Lillestøl for å danne dansebandet Vestnorge.

PK & DanseFolket ble nominert til Spellemannprisen for albumene Heng deg på (2006) og Bam bam bam (2007). Full truck! (2011) hadde undertittelen «en ode til landeveiens riddere». På Slik ho er (7. plass på VG-lista i 2012) besto PK & DanseFolket av Støbakk, Erik Torset (gitar), Geir Åsheim (trommer), Øystein Opsvik (keyboards) og Tore Nerhus (bass). De har utgitt DVD-ene Historien om PK & Dansefolket (2008) og På vei til Sel (2012).
Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.