Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Phoenix Rizing

Velg forbokstav på

1995 - 2001

Power metal-band startet på Romerike i 1995. Phoenix Rizing besto av Tom Roger Piippo (vokal), Yngve Olsen (gitar), Jack-Roger Olsen (gitar), Knut Egil Tøftum (bass) og Morten Pettersen (trommer).

De fikk en del oppmerksomhet for sitt debutalbum, ikke fordi albumet var en utsøkt produksjon, men fordi dette var det første melodiøse power metal-albumet i Norge. Før Eternal Crusade ble spilt inn, utvidet de besetningen med Lars André Larsen på keyboards.

Interne uenigheter gjorde at bandet ble splittet i 2001, og Jack-Roger Olsen, Tøftum, Pettersen og Larsen hoppet av og startet Highland Glory sammen med Jan Thore Grefstad (vokal) og Morten Færøvig (trommer, fra 2002). De to gjenværende har siden ikke vært særlig aktive. I Highland Glory overtok Larsen i tillegg gitaristrollen. Det viste seg at Jan Thore Grefstad var et funn på vokal, og kunne bidra til å heve bandet opp på internasjonalt nivå.

Med en ny start og et større potensial, utviklet bandet stilen sin i en tyngre og tøffere retning på debutalbumet From The Cradle To The Brave. Bandet flørter dessuten med keltiske toner i sin tradisjonelle power metal, noe som virker helt naturlig med tanke på valg av bandnavn. Omslaget på albumet prydes av en illustrasjon av Mark Wilkinson (kjent for sitt samarbeid med Marillion, Fish, Iron Maiden og Judas Priest).

Grefstad sluttet i oktober 2007 for å danne Saint Deamon, og ble i januar 2008 erstattet av en kvinnelig vokalist, Trine Elise Johansen. Hun og Larsen ga seg etter Twist Of Faith i 2011, og året etter sluttet også Færøvig.

Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.