Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Per Elvis Granberg

Velg forbokstav på

Per Elvis Granberg: ''I Can’t Stop Loving You ''(1977)
Per Elvis Granberg: ''I Can’t Stop Loving You ''(1977)


Per Elvis Granberg begynte å opptre Oslo-området i 1957. Han ble kåret til Oslos rockekonge i 1958, noe som førte til platekontrakt i Norge og Sverige (Foto: NÅ 1958)
Per Elvis Granberg begynte å opptre Oslo-området i 1957. Han ble kåret til Oslos rockekonge i 1958, noe som førte til platekontrakt i Norge og Sverige (Foto: NÅ 1958)


09.03.1941 - 04.02.1980


Rockesanger, 09.03.1941–04.02.1980. Den viktigs­te av de norske 50­-tallsrockerne, og den første med internasjonal suksess. Han var født og oppvokst i Oslo, men bodde i 1951–53 i Canada. Artistkar­rieren startet høsten 1957, da han begynte å opptre i Oslo-området med sitt The Rockin? Sinners, et av Norges aller første rockeband. Gruppens hovedbase ble Hammersborg fritidsklubb i Oslo, og Per Gran­berg skal med sine energiske sceneopptredener ha hatt et fenomenalt publikumstekke.

I forbindelse med en soloopptreden under en amatørkveld på Bygdøy Sjøbad sommeren 1958 ble Granberg oppdaget av jazzmannen og impressarioen Eivind Solberg, som inviterte ham tilbake uken etter og introduserte ham for publikum som Per «Elvis» Granberg. Per «Elvis» ble raskt Oslos mest populære rockesanger, og plukket ut som en av tre norske kandidater til Nordisk Mesterskap i Rock-sang på Jordal Amfi i Oslo, august 1958. Der måtte han imidlertid se seg slått av svenske Little Gerhard, norske Rocke­-Pelle og danske James Rasmussen. Fansen stormet scenen og jaget juryen i garderoben fordi deres favoritt ikke vant. Per «Elvis» Granberg vant imidlertid Oslo­mester­skapet i rock en drøy uke etterpå, og fikk i tillegg platekontrakt med Philips.

Sensommeren 1958 utga han et par singler og en EP i Norge. Den første var «20 Flight Rock»/«A Looka – A Looka», som ble innspilt i Universi­tetets Aula i august 1958, akkompagnert av Sigurd Jansen & His Rockin' Five og Rockin' Sinners-gitarist Jan Berger. Artistbyrået Inter-Scala sendte Per «Elvis» Granberg på en rekke spilleoppdrag rundt om i Sør-Norge, der han, sammen med Rocke-Pelle, var den fremste eksponenten for tidlig norsk rock. Sommeren 1959 var også Per «Elvis» hovedattraksjonen i den aller første norske rocketurnéen, som varte i tre uke og strakte seg fra Harstad i nord til Konsvinger i sør.

I august 1959 ble det arrangert nok et nordisk mesterskap i rock på Jordal Amfi, men der kom Granberg og hans Rockin? Sinners kun på tredje­ plass, etter den nye, norske rockekometen Roald Stensby og svenske Boris Lindqvist. Per «Elvis» bestemte seg for å satse som soloartist i Sverige, der han i november 1959 endelig vant tittelen som «Skandinavisk rock kung». Dette medførte en ett­års platekontrakt med svenske Sonet, som i denne perioden utga noen singler og de to EP­platene Per Elvis & His Rockers og Only The Lonely. I 1960 hadde han en gjesteopptreden i den finske spillefilmen Schlagerkarusellen snurrar, og gjorde en rekke turneer rundt om i Sverige, Finland og Norge. Rock?n?roll-bølgen hadde imidlertid begynt å dø ut i både USA og Vest­Europa, og høsten 1960 hadde også hans ettårige platekontrakt med Sonet i Sverige utløpt.

Per Granberg prøvde å relansere seg uten mellomnavnet «Elvis». Han tok studier på Musikkonservatoriet i Oslo, scenetrening på en danseskole, og investerte i et topp moderne tysk forsterkeranlegg med innlagt ekkomaskin, som han markedsførte som «Granbergs New Sound». Tidlig i 1961 forsøkte Pers tidligere manager­ byrå, Inter-Scala, å lansere ham for det britiske markedet som «The Viking Rocker». Per fikk vist seg frem for britene gjennom en opptreden under en dansegalla i London, for deretter å bli fløyet – på BBCs regning – ned til et platestudio i Brüssel for «prøvesang», men lyktes ikke med å skaffe seg ny platekontrakt.

Høsten 1961 vervet Per seg til mili­ tærtjeneste for en treårsperiode, men fortsatte med sporadiske konsertoppdrag når han hadde permisjoner. I 1961–64 hadde han en rekke spillejobber med både Sverre Stensbys Orkester, The Cool Cats,The Beatnicks, Vanguards, og The Gamb­lers.

Etter et par års pause fra artistlivet begynte Per Granberg i 1967 å spille og turnere som vokalist sammen med Ila Storband. Høsten 1968 sang han på en LP med storbandet, og to år senere ga han ut solosinglen «Hvis jeg var deg»/«Driver med men­neskemassen» på Nor­Disc. Sommeren 1971 opptrådte han på medlems­ festivalen for den norske Elvis­klubben sammen med bl.a. Eigil Berg. Pers comebackshow var en braksukess, og året etter utga Granberg sin aller første solo­-LP, Rock?n?Roll Forever. Platen repre­senterte det første norske eksempelet på Rock & Roll Revival-bølgen, lå 15 uker på VG-lista, og fikk norsk sølvplate (25 000 solgte).

Høsten 1972 gjorde han en del konserter sammen med The New Vangu­ards. På oppfølgeralbumet Real Rock?n?Roll (1973) ble studiomusikerne på platecoveret benevnt som «New Jordal Swingers», etter Pers legendariske opptredener på Jordal Amfi på slutten av 50-tallet. Bandet besto for anledningen av bl.a. gitaristene Terje Rypdal, Arne Schulze og Frode Thingnæs.

Per Granberg hadde på dette tidspunktet begynt aktivt å kopiere den nye scenestilen til sitt opprin­nelige forbilde, Elvis Presley, og igjen bruke Per «Elvis» som artistnavn. Sammen med en ny gruppe musikere som etter hvert skulle utgjøre det virke­lige New Jordal Swingers holdt han de neste par årene en rekke konserter og turneer i Norge og Sverige (bl.a. sammen med Jan Rohdes Rockers og Jonas Fjeld Rock?n?Rolf Band) under mottoet «Back to rock».

I 1977 ga han ut et hyllestalbum til Elvis Presley, I Can't Stop Loving You. Samme år spilte han i den norske oppsetningen av musikalen Rocky Horror Show, og medvirket på plateversjonen. Etter at Per Granberg døde av kreft i 1980, kom det samme år en samleplate. Hans to første LP­er kom ut på én CD i 1993. Dessuten er hans tidligste innspillinger kommet ut på nytt igjen på samlingene Norsk Rocks Skattkammer vol. 2: Da rocken kom til Norge og Norsk rocks historie vol. 1.
Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.